Απόψεις|28.11.2018 15:27

Η εκπαίδευση στο στόχαστρο της µισαλλοδοξίας

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Mπορεί το τελευταίο διάστηµα -µε αφορµή και την αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή- να κυριάρχησε στην επικαιρότητα το θέµα των πανεπιστηµίων. Με τη Ν∆ µάλιστα να µην τσιγκουνεύεται τις κορώνες περί «ανοµίας» και επικίνδυνων φαινοµένων.

Η αλήθεια είναι όµως πως οι άµεσοι κίνδυνοι δεν παρατηρούνται σε αυτόν τον τοµέα της εκπαίδευσης, αλλά στην προηγούµενη ακριβώς βαθµίδα της. Στα γυµνάσια και στα λύκεια της χώρας, που έχουν µπει στο στόχαστρο ακραίων και πραγµατικά επικίνδυνων κύκλων.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης είναι σαφέστατη: «Οµάδες που δεν κρύβουν το ακροδεξιό τους πρόσωπο, µε κάποιους µαθητές, εξωσχολικούς και γονείς να προσπαθούν, µε χειριστικό τρόπο αλλά και µε απειλές, να επιβάλλουν σε διάφορα σχολεία “εθνικιστικές καταλήψεις” µέχρι τις 29 Νοεµβρίου χρησιµοποιώντας και το Facebook. Στο πλαίσιο αυτό δρουν ανοιχτά ή συγκαλυµµένα η εγκληµατική Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές οµάδες».

Την ίδια στιγµή που στα κοινωνικά δίκτυα µπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα τη στοχοποίηση εκπαιδευτικών. Από νεοναζιστικά «προφίλ» αναφέρονται µε το ονοµατεπώνυµό τους καθηγητές που «παρεµποδίζουν» -σύµφωνα µε αυτούς τους κύκλους- τους µαθητές να εκφράσουν το «εθνικό τους φρόνηµα».

Είναι ιδιαίτερα θετικό πως οι προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να επωάσει το «αβγό του φιδιού» στις συνειδήσεις των µαθητών πέφτουν -µέχρι στιγµής- στο κενό. Οµως η ιστορία αυτή δεν τελειώνει.

Οι επιπτώσεις της οικονοµικής κρίσης στον τρόπο σκέψης των εφήβων, που διανύουν πλέον από τα 17 τους τα πρώτα βήµατα της ιδιό-
τητας του «πολίτη», είναι ένα πεδίο ιδιαίτερα ελκτικό. Οι δυνάµεις του µισαλλόδοξου, φασιστικού λόγου θεωρούν ότι εκεί µπορούν να «στεριώσουν».

Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο πως βάζουν στο στόχαστρο τους εκπαιδευτικούς. ∆ηλαδή τους ανθρώπους-γέφυρες των νέων µε την ιστορική (και όχι µόνο) γνώση, την επιστήµη, την τέχνη και τον πολιτισµό. Αυτούς που φέρουν το «αντίδοτο» στο δηλητήριο του εθνικισµού.

Οι εκπαιδευτικοί, µε συνείδηση του ρόλου τ ους, είναι αντίβαρο στο περιβάλλον ακραίου κυνισµού που καλλιεργεί η πλειοψηφία των Μέσων Ενηµέρωσης. Ανάχωµα σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου οι ακροδεξιές αντιλήψεις διαχέονται ολοένα και περισσότερο. Για τον λόγο αυτό αξίζουν και πρέπει να έχουν την έµπρακτη στήριξή µας