Απόψεις|13.11.2019 18:19

Κεντρική Μακεδονία: Διορθώθηκε καταστροφική διάταξη του αναπτυξιακού νόμου

Νικόλαος Φιλίππου

Υπήρχε μία διάταξη στον αναπτυξιακό νόμο που προέβλεπε τις βίαιες μετεγκαταστάσεις-λουκέτα σε 3.000-4.000 υφιστάμενες μονάδες χαμηλής και μέσης όχλησης,  με την πρόφαση το 95% από αυτές, που είναι εκτός θυλάκων, να πάνε σε θύλακες… Στην πράξη, κλείσιμο, ανεργία, ερήμωση!

Την τελευταία στιγμή η διάταξη αποσύρθηκε. Δεν σώθηκαν, όμως, οι νέες επενδύσεις, τα νέα ΑΦΜ, τα νέα ΚΑΔ στα χαμηλού κόστους κενά κτίρια της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Από εκεί θα ξεκινήσουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη!

Προτείνουμε, επίσης, να εξαλειφθούν από το Περιφερειακό Χωροταξικό Κεντρικής Μακεδονίας οι παράνομοι χάρτες Σεβέζο, που ερημώνουν τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Πρέπει να επιβάλουν μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, όπως προβλέπει η Σεβέζο ΙΙΙ 2012 και επιβεβαιώνει η Επιστημονική Επιτροπή  της Βουλής.

Η Ε.Ε. και ο πρόεδρος Γιούνκερ έκαναν παρέμβαση πρόσφατα ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί επενδύσεων εκτός ορίων εγκαταστάσεων με δεξαμενές, ούτε λουκέτα σε σχολεία, κέντρα υγείας και ξενοδοχεία!

Στο Ρυθμιστικό της Αθήνας προβλέπεται: Στήριξη της ίδρυσης νέων μεταποιητικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης στις περιοχές μεικτών χρήσεων και ιδιαίτερα όπου υπάρχει κατάλληλο κενό κτιριακό απόθεμα και ειδικότερα βιομηχανικό.

Στην παρέμβαση της Ε.Ε. και του προέδρου Γιούνκερ ειδικά για το ρυθμιστικό προβλέπεται η κατάργηση των χαρτών ερήμωσης της δυτικής Θεσσαλονίκης: «...This does not prescribe the re-location of existing industries near establishments storing large quantities of dangerous substances nor does it prohibit investments into new or existing activities or require the closure of schools and health centres».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι 470 επιχειρήσεις με 15.000 εργαζόμενους και πωλήσεις το 50% του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι μόνη μεγάλη ομάδα επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών  που επί τρία χρόνια ζητούσαν τις αλλαγές που έγιναν στο αναπτυξιακό. Στις άοκνες προσπάθειες συνέπλευσαν πέντε δήμαρχοι, οκτώ βουλευτές, τέσσερις ευρωβουλευτές και πέντε μεγάλοι οικονομικοί φορείς.

Η Μακεδονία μπορεί να προκόψει μόνο με ανάπτυξη και επενδύσεις, και ιδιαίτερα με την άρση όλων των εμποδίων που βύθισαν την περιοχή από την 1η θέση στην 9η μεταξύ των περιφερειών, από 92% του ΑΕΠ της Ε.Ε. στο 52% και να χάσει το 65% του ΑΕΠ, χωρίς να το αναδεικνύει.

οικονομίαΖαν Κλοντ ΓιούνκερΔυτική Μακεδονία