Απόψεις|29.11.2018 17:36

Ο Τραµπ και το Brexit

Γιώργος Καπόπουλος

Η παρέµβαση Τραµπ υπέρ του σκληρού Brexit είναι προσχεδιασµένη κίνηση, συνειδητή επιλογή, και δεν µπορεί να αντιµετωπιστεί ως µία ακόµη παρορµητική και απρόβλεπτη κίνηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου σαν κι αυτές στις οποίες µας έχει συνηθίσει µε τα απρόβλεπτα τιτιβίσµατά του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το µήνυµα Τραµπ είναι σαφές, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισµένη να αξιοποιήσει ως δεδοµένη πραγµατικότητα τις φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ-Ευρωζώνη και όχι ως κίνδυνο ή απειλή ευρύτερης αποσταθεροποίησης.

Ο Τραµπ δεν πρόκειται να µπει σε διάλογο για να αποδείξει ορθολογικά ότι η συµφωνία που προωθεί η Μέι προς έγκριση όχι µόνο εµποδίζει µια διµερή εµπορική συµφωνία ΗΠΑΒρετανίας αλλά ακόµη και το υφιστάµενο σήµερα διµερές εµπόριο. Αρκεί το ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθετεί και επαυξάνει την κινδυνολογία των οπαδών του σκληρού Brexit λίγες µέρες πριν από την κρίσιµη ψηφοφορία της 11/12 στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το µήνυµα Τραµπ καταγράφεται και αλλού, στη Ρώµη, τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, σε όποια πρωτεύουσα χώρας-µέλους της ΕΕ των 27 και της Ευρωζώνης των 19 θα ήθελε να επαναδιαπραγµατευτεί τις ισορροπίες της µε τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Τις παραµονές του δηµοψηφίσµατος του Ιούνη του 2016, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Οµπάµα είχε ρίξει το βάρος του υπέρ της παραµονής της Βρετανίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η διµερής ειδική σχέση του Λονδίνου µε την Ουάσιγκτον ενισχύεται στον βαθµό που αυξάνεται το ειδικό βάρος του Ηνωµένου Βασιλείου στους ευρωπαϊκούς συσχετισµούς. Σήµερα ο Τραµπ δηλώνει ότι η δυναµική πολυδιάσπασης στην ΕΕ-Ευρωζώνη δεν αντιµετωπίζεται πλέον από τις ΗΠΑ ως κίνδυνος, αλλά ως ευκαιρία διαµόρφωσης ευνοϊκών συσχετισµών για την αµερικανική πλευρά σε διµερές επίπεδο µε τη συνταγή «διαίρει και βασίλευε». Εµµέσως πλην σαφώς ο Τραµπ διαµηνύει στο Λονδίνο ότι θεωρεί τη συµφωνία για το Brexit ειδική σχέση µε τη Γερµανία ασύµβατη µε µια ειδική σχέση µε τις ΗΠΑ 

Brexit