Απόψεις|29.11.2018 18:06

Οι «µπαµπούλες» του Ερντογάν

Γιώργος Σκαφιδάς

Ανατρέχοντας στις σελίδες του τουρκικού Τύπου µια συνηθισµένη ηµέρα του χειµώνα… µπορεί να µάθει κανείς πολλά, όχι τόσο για τις πραγµατικές διαθέσεις του τουρκικού λαού, αλλά για το πώς θέλει το καθεστώς Ερντογάν να παρουσιάζει στον τουρκικό λαό τον έξω κόσµο. ∆ιαβάζοντας τον τουρκικό Τύπο, πληροφορείται κανείς µε ενδιαφέρον ότι πλέον όλοι (µα όλοι όµως) θέλουν το κακό της Τουρκίας.

Από την Ελλάδα έως τις ΗΠΑ, και από την Αίγυπτο έως τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, όλοι τους, χριστιανοί και µουσουλµάνοι, Αραβες και Εβραίοι, δυτικοί και ανατολίτες, εµφανίζονται να εξυφαίνουν σχέδια υπονόµευσης της Τουρκίας µέσα σε ένα πλαίσιο αναβίωσης του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου. «Το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η ελληνοκυπριακή πλευρά δηµιουργούν µέτωπο ενάντια στα νόµιµα δικαιώµατα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία συµµετέχουν σε αυτήν τη συµµαχία του κακού…». «Ο αγωγός East-Med παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας µε την υποστήριξη της ΕΕ…». «Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αναπτύσσει δεσµούς µε το Οµάν και το Μπαχρέιν…». «Ο Μοχάµεντ Μπιν Σαλµάν της Σαουδικής Αραβίας και ο Μοχάµεντ Μπιν Ζάγιεντ των Εµιράτων διεγείρουν αντιτουρκικά αισθήµατα µέσα από ένα νέο κύµα αραβικού εθνικισµού…». «Η Τουρκία έχει κοινά θαλάσσια σύνορα µε τη Λιβύη… Η Ελλάδα όµως θέλει να υφαρπάξει θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης και του Ισραήλ…». «Η συσσώρευση αµερικανικών δυνάµεων στη Ρουµανία και τη Βουλγαρία αποτελεί απειλή για την Τουρκία και το µέλλον της…». «Οι εστίες της έντασης αναµένεται να µεταφερθούν στη Μαύρη Θάλασσα…». «Ο Σόρος ήταν πίσω από τις αντικυβερνητικές διαµαρτυρίες και το πραξικόπηµα…».

Αυτά και άλλα πολλά µπορεί να διαβάσει κανείς µια τυπική ηµέρα στον τουρκικό Τύπο. Μέσα από το προπαγανδιστικό παραλήρηµα, ωστόσο, καταδεικνύεται και ο πρωτοφανής βαθµός στον οποίο ο Ερντογάν έχει όντως διαρρήξει τις σχέσεις του µε σχεδόν όλο τον έξω κόσµο (ακόµη και οι σχέσεις του µε τη Ρωσία θα µπορούσαν να δοκιµαστούν έντονα, ειδικά στο µέτωπο του Εύξεινου Πόντου).

Το καθεστώς προφανώς και χρειάζεται εξωτερικούς «µπαµπούλες» για να χειραγωγεί τον λαό σε µια περίοδο κατά την οποία οι τιµές των βασικών αγαθών αυξάνονται κατακόρυφα στην Τουρκία. Εάν συνυπολογίσει κανείς στην εξίσωση και τις επερχόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου, η ανάγκη αποπροσανατολισµού καθίσταται σχεδόν αδήριτη. «Θέλουν να περιορίσουν την Τουρκία εντός των συνόρων της Ανατολίας» γράφει ο ερντογανικότερος του Ερντογάν, Ιµπραχίµ Καραγκιούλ, στην τουρκική «Νέα Αυγή» (Yeni Şafak). Και από πότε θεωρείται κακό αυτό, θα µπορούσε να διερωτηθεί κανείς ατενίζοντας τα σύνορα της Ανατολίας…

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία