Απόψεις|28.11.2019 18:25

Κάποιοι μητροπολίτες παίρνουν άδεια από τη σημαία;

Μαρίνα Ζιώζιου

Για να απουσιάσει οποιοσδήποτε υπάλληλος που εργάζεται στο Δημόσιο ή, ακόμη χειρότερα, στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται άδεια από την υπηρεσιακή μονάδα στην οποία ανήκει.

Μάλιστα, τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται με περικοπή από τη μισθοδοσία του ποσού που αντιστοιχεί στον χρόνο απουσίας του.

Στην περίπτωση, όμως, των μητροπολιτών ισχύει το ίδιο; Ειλικρινώς, διαβάζουμε -πολλές φορές μας έρχονται δελτία Τύπου- για τις συναθροίσεις ορισμένων μητροπολιτών σε εορτές συνεπισκόπων τους ή σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως πανηγύρεις και επετείους, οι οποίες -με μεγάλο σεβασμό- έχουν υπερβεί κάθε όριο.

Εύλογα, λοιπόν, γεννάται σε κάποιον η εξής απορία: Οι σεβάσμιοι αρχιερείς -δεν αφορά την πλειονότητα- που έχουν δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, αφού μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο και δίνουν διαβεβαίωση ενώπιον του ανώτατου άρχοντα της χώρας, από πού παίρνουν άδεια όταν τόσο συχνά απουσιάζουν από τις έδρες τους;

Πράγματι, απορεί κανείς… Πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο, και μάλιστα σε σημείο που όχι μόνο σκανδαλίζει, αλλά προκαλεί κάθε εργαζόμενο!  

Δεν συζητάμε για τις δαπάνες μετακίνησης, για τα έξοδα φιλοξενίας σε μονόκλινα δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων, για τις δαπάνες φαγητού, δεξιώσεων, δώρων κ.ά.

Βλέπουμε να συμβαίνουν όλα αυτά σε περίοδο λιτότητας και διερωτόμαστε αν η Σύνοδος της Ιεραρχίας ή ακόμη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να κλείσει αυτή την «πληγή».

Δεν θα ήταν καλύτερο ο επίσκοπος μιας επαρχίας που γιορτάζει την ονομαστική του γιορτή, μετά τη Θεία Λειτουργία, να προσφέρει ένα γλύκισμα σε όσους του εύχονται από το να καλεί έναν τεράστιο αριθμό συναδέλφων του με πολλά έξοδα, τα οποία θα μπορούσαν να ανακουφίσουν συνανθρώπους από το ποίμνιό του; Γιατί αυτή η προκλητικότητα; Γιατί αυτές οι συνεχείς απουσίες από τα καθήκοντά τους;

Και δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε λίγο και λιγάκι, οι περισσότεροι και κυρίως ορισμένοι βορειοελλαδίτες μητροπολίτες πού τους βρίσκεις πού τους χάνεις, συνεχώς, στο Άγιον Όρος! Επειδή το Άγιον Όρος ακολουθεί το παλαιό εορτολόγιο βρίσκουν αφορμή σε κάθε εορτασμό Καθολικού Μονής, αλλά και για άλλες εκδηλώσεις να πηγαίνουν εκεί, το λιγότερο δύο με τρεις ημέρες. Μακριά από τα καθήκοντά τους και τις υποχρεώσεις τους. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πόσες άδειες - για συγκεκριμένους -εκδίδει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να μπουν στο Άγιον Όρος. Επίσης, θα θέλαμε να γνωρίζουμε γιατί τόσο εύκολα το Φανάρι χορηγεί άδειες και δεν στέλνει δικούς του επισκόπους, μια και η περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία του.

Είμαστε, σχεδόν, βέβαιοι ότι οι απορίες μας δεν θα απαντηθούν. Εμάς μας αρκεί μόνο να προβληματίσουν…

Άγιο Όροςδημόσιοι υπάλληλοιΕκκλησία της Ελλάδοςιδιωτικός τομέαςΟικουμενικό Πατριαρχείομητροπολίτες