Απόψεις|29.11.2019 22:52

Η διαρκής ανακολουθία λόγων και κινήσεων του Λευτέρη Αυγενάκη

Αντώνης Τσακαλέας

Η ανακολουθία λόγων και πράξεων του Λευτέρη Αυγενάκη συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με τον τρόπο διαχείρισης από πλευράς υφυπουργού της επιστολής διαμαρτυρίας που απέστειλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός (και) στην κυβέρνηση. Εξαρχής ο Λ. Αυγενάκης άλλωστε έδειξε μια σπουδή για να υποδεχτεί τους εκπροσώπους των Πειραιωτών στο γραφείο του. 

Κι εν τέλει η περιβόητη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/11), μόλις δυο ημέρες πριν από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 1.

Για να διαπιστώσει κανείς την... απόσταση που έχει ο Λευτέρης Αυγενάκης από την πρωθυπουργική εντολή για «ίσες αποστάσεις από ομάδες και επιχειρηματίες», χρειάζεται απλά να καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο ο υφυπουργός αθλητισμού κινείται εκπέμποντας ουσιαστικά στο ίδιο μήκος κύματος με την επικοινωνιακή πολιτική της πλευράς των «ερυθρόλευκων».

Τα... αντανακλαστικά του ήταν άμεσα, όπως και η απάντησή του, μόλις παρέλαβε στα χέρια του την επιστολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην οποία καταγράφονται οι λόγοι για τους οποίους ζητούσαν συνάντηση οι Πειραιώτες. Πρόκειται βεβαίως για μια επιστολή... μυστήριο για την οποία κανείς δεν μπόρεσε να μάθει ούτε καν τον αριθμό των σελίδων της με ακρίβεια (άλλα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για 17 σελίδες και άλλα για 50 σελίδες). Μάλιστα, εστάλη στο υπουργείο Αθλητισμού όπως και στις FIFA και UEFA, όχι όμως και στην καθ' ύλην αρμόδια ΕΠΟ, η οποία βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο του Ολυμπιακού.

Ο υφυπουργός πάντως έσπευσε να γνωστοποιήσει αμέσως πως καλεί τους «ερυθρόλευκους» σε συνάντηση, η οποία θα γινόταν αμέσως μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό. Οπως ακριβώς κι έγινε. Δεν χάθηκε... ούτε δευτερόλεπτο.

Εστω κι αν αποτέλεσε μέγα... φάουλ. Διότι η κίνηση του υφυπουργού Αθλητισμού να καλέσει σε συνάντηση τον Ολυμπιακό παραμονές του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Ουσιαστικά ο Αυγενάκης δύο εικοσιτετράωρα πριν από ένα τόσο καθοριστικό παιχνίδι, λειτούργησε σαν... ντελάλης των όσων επικαλείται ο Ολυμπιακός που θεωρεί εαυτόν αδικημένο από την ΕΠΟ και τη διαιτησία.

Και το έπραξε ο Λ. Αυγενάκης μολονότι ο θεσμικός ρόλος του υφυπουργού δεν έχει ουδεμία αρμοδιότητα και παρέμβαση στα του ποδοσφαίρου. Κι όμως ο υφυπουργός Αθλητισμού με την απόφασή του να δεχτεί τους «ερυθρόλευκους» στο γραφείο του ουσιαστικά... διαφήμισε τη ρητορική του Ολυμπιακού. Και το έπραξε μόλις λίγες ώρες πριν από τη σέντρα.

Το φάουλ του Αυγενάκη όμως ήταν διαρκείας καθώς πέραν του προφανούς λάθους με το timing, θέλησε να τα μπαλώσει επιδιώκοντας με άγαρμπο τρόπο να εμπλέξει και τον ΠΑΟΚ στο επικοινωνιακό του φιάσκο.

Αφού είχε «κλειδώσει» το ραντεβού με τον Ολυμπιακό, ο Αυγενάκης θέλοντας να δείξει ότι παίζει... 50-50, έκανε κίνηση προκειμένου να προσκαλέσει και την πλευρά του ΠΑΟΚ σε συνάντηση παραμονές του ντέρμπι. Προφανώς, η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να σταθεί μόνο σε επίπεδο ισοφάρισης ενός επικοινωνιακού λάθους με... ένα ακόμα.

Κι όταν δεν το κατάφερε αυτό, καθώς οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ -δια στόματος του αντιπροέδρου της ΠΑΕ, Μάκη Γκαγκάτση- εξήγησαν τους (προφανείς) λόγους για τους οποίους ο «δικέφαλος» δεν μπορεί και δεν έχει καμία διάθεση να συρθεί σε μια τέτοια συνάντηση για το θεαθήναι, προσπάθησε με τις δηλώσεις του να κάνει... συμμέτοχο σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου και τον ΠΑΟΚ.

Ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο, οι τοποθετήσεις του υφυπουργού αθλητισμού δεν είχαν κάτι το ουσιαστικό να προσδώσουν. Διότι την ώρα που ζητά να «μείνει έξω από το κάδρο», με τις ενέργειές του έχει ήδη μπει σε... συγκεκριμένο κάδρο και παραμένει εντός αυτού. Προφανώς είναι επιλογή του, αλλά ας μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

Η εναρμόνισή του με τις θέσεις που εκφράζει ο Ολυμπιακός έχει καταγραφεί από καιρό και επιβεβαιώθηκε κι από τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί το τελευταίο διάστημα σε διάφορα θέματα. Κι όμως ζήτησε να βγει από το κάδρο λίγα λεπτά αφότου συνομίλησε με παράγοντες του Ολυμπιακού, έπειτα από μια συνάντηση την οποία είχε σπεύσει να προαναγγείλει αμέσως μόλις τη ζήτησαν οι «ερυθρόλευκοι», κι όλα αυτά παραμονές του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σειρά ουσιαστικών και επικοινωνιακών λαθών από τον υφυπουργό αθλητισμού, ο οποίος δείχνει να έχει προσαρμόσει πλήρως την ατζέντα του με αυτή του Ολυμπιακού. Διόλου τυχαίο είναι πως ο υφυπουργός έφτασε σε σημείο να κάνει αναφορά στην ποινή του Ιβάν Σαββίδη, μια ποινή που ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ ουδέποτε προσπάθησε να απαξιώσει, ούτε έκανε κάποια κίνηση για να τη μειώσει.

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή, οι ιθύνοντες του «Δικεφάλου του βορρά» έχουν καταγράψει τις περιπτώσεις που ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει κινηθεί παράλληλα με την «ερυθρόλευκη» γραμμή. Γι' αυτό κι ο ερασιτέχνης ΠΑΟΚ έφτασε σε σημείο να ζητά πλέον την παραίτησή του, κάνοντας λόγο για «προχώρηση στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού».

Το πρόβλημα για τον Αυγενάκη είναι πως πλέον οι μάσκες έχουν πέσει. Διότι άπαντες έχουν αντιληφθεί ότι στο κάδρο δεν τον έβαλε κανείς. Στο κάδρο μπήκε μόνος του...

ΟλυμπιακόςΛευτέρης ΑυγενάκηςΠΑΟΚ