Απόψεις|30.11.2018 14:36

Επικίνδυνες ισορροπίες για το «Μακεδονικό»

Newsroom

Είναι και µερικά θέµατα για τα οποία το Μοσχάτο λειτουργεί µε χρονοκαθυστέρηση. Οχι τέτοια όπως του Σεβασµιώτατου Ανθιµου, που σχετικά αργά πληροφορήθηκε από επιστηµονικά χείλη ότι… δεν υπάρχουν και άλλοι πλανήτες στο ηλιακό σύστηµα πλην της Γης. Μιλάµε για τις διαστάσεις του πολιτικού χρόνου.

Για παράδειγµα, οι καταλήψεις σε σχολεία της Βορείου Ελλάδος από µαθητές για το «Μακεδονικό». Στην αρχή η Νέα ∆ηµοκρατία επέλεξε την τακτική του «σφυρίζω αδιάφορα».

∆ηλαδή αφήνω αρκετούς βουλευτές να ψιλοστηρίζουν τις καταλήψεις, αφήνω το δίδυµο Βορίδη - Γεωργιάδη να βγάζει τη γραµµή και κλείνω τα µάτια για την ανακοίνωση της ∆ΑΚΕ Βορείου Ελλάδος που αντιγράφει αναφορές χρυσαυγίτη βουλευτή για να υποστηρίξει το «δίκαιο» του µαθητικού αγώνα.

Με εξαίρεση το εθνικιστικό -άλλου πλανήτη- παραλήρηµα χρυσαυγιτών στη Βουλή θα µπορούσε κανείς να πει ότι η τακτική απέναντι στις καταλήψεις των Βορειοελλαδιτών µαθητών είχε στην αρχή οµοιότητες.

Τελικώς η αξιωµατική αντιπολίτευση αποφάσισε, έστω και µε «διαρροές», να πάρει θέση στα πράγµατα. Με δύο διευκρινίσεις: ότι τα σχολεία πρέπει να µένουν πάντα ανοιχτά και ότι η πάγια θέση της Ν∆ είναι κατά των καταλήψεων γενικώς. Επιπροσθέτως χαρακτηρίζει εχθρούς της γνώσης όσους υποκινούν τις καταλήψεις «είτε από την άκρα Αριστερά είτε από την άκρα ∆εξιά». Καταδικάζουµε τις καταλήψεις απ’ όπου και αν προέρχονται. Εντάξει, να µην καταρρεύσει και το αφήγηµα για τον καταληψία-πρωθυπουργό…

Όµως κάπου εδώ η Ν∆ έρχεται αντιµέτωπη µε τα εσωτερικά της προβλήµατα. Στο Μοσχάτο χειροκροτούν µεν όταν οι Γεωργιάδης - Βορίδης µε τη ρητορική τους «χαϊδεύουν» και ενίοτε «συγκινούν» ένα ακροδεξιό ακροατήριο, αλλά θέλουν τον ενθουσιασµό προς το δίδυµο ελεγχόµενο. ∆ηλαδή κάπου κάπου προσπαθούν και να τραβήξουν τα λουριά όταν η µπάλα επικοινωνιακά χάνεται. Επικίνδυνες ισορροπίες. Ακόµη και όταν ο τοµεάρχης Σκρέκας στέλνει και εσωτερικά µηνύµατα, δηλώνοντας πως «όποιος προσπαθεί να αποκοµίσει οφέλη κοµµατικά, ταπεινά, ελεεινά, χρησιµοποιώντας τα παιδιά, είναι εγκληµατίας και θα πρέπει να λογοδοτήσει. Και αυτό αφορά όλους, απ’ όπου και αν προέρχονται».

Το θέµα των καταλήψεων στα σχολεία της Βορείου Ελλάδος για ένα ευαίσθητο εθνικό θέµα δεν προσφέρεται για πολιτική εκµετάλλευση. Οι φασιστικές κραυγές για να περιοριστούν χρειάζεται ισχυρή πολιτική ηχοµόνωση. Και ενιαία στάση από τα κόµµατα του δηµοκρατικού και συνταγµατικού τόξου. Αλλιώς θα εµποτίζουν και συνεπώς θα δηλητηριάζουν και την πολιτική ζωή του τόπου και κυρίως το νέο αίµα του.