Απόψεις|03.05.2019 14:45

Οι υποψήφιοι

Πάνος Θεοδωρίδης

Τελειώνει ο Νοέµβριος και οι υποψήφιοι δήµαρχοι και περιφερειάρχες ήδη έφτασαν σε αξιόλογο ποσοστό.

Για τον Μάιο, έχουµε ακόµη πέντε τρανταχτούς µήνες, δηλαδή σίγουρα πολλοί από τους υποψηφίους έως σήµερα θα θεωρηθούν «λαγοί» ή θα αποσυρθούν αναγνωρίζοντας τη βιασύνη τους, ιδίως εάν τα «πουλέν», οι «εκπλήξεις», οι «επώνυµοι», εµφανιστούν µετά τις γιορτές, οργανωµένοι, δικτυωµένοι, µε τα προγράµµατα και τα επιτελεία τους.

∆ικαίωµά τους, και λόγος δεν µας πέφτει. Υποψηφιότητα που ζητά την αποδοχή µας διά της ψήφου είναι πάντα καλοδεχούµενη και µε τον νόµο.

Πάντως αναρωτιέµαι: πόσοι από τους «µουστερήδες» αυτούς διάβασαν τον «Κλεισθένη», το νέο ρυθµιστικό σύστηµα της Αυτοδιοίκησης; Ο δήµαρχος του «Καλλικράτη» ή του «Καποδίστρια» µακρινή σχέση έχει µε τους κλεισθενικούς δηµάρχους. Καθώς το νέο σύστηµα δέχεται µεγαλύτερη αναλογικότητα, οι σύµβουλοι και οι επιτροπές που θα εκλεγούν δεν έχουν τους περιορισµούς των προηγηθέντων.

Σκληρή «διαπραγµάτευση» περιµένει την παραµικρή εισήγηση ή απόφαση του νέου δηµάρχου, αφού αυτός εκλέγεται ανεξάρτητα και αυτοτελώς από τα στελέχη του. Έως σήµερα, το πιο αποκαρδιωτικό φαινόµενο στις προηγούµενες ρυθµίσεις ήταν η προφανής διαφορά απόψεων όποτε και όταν το ∆ηµοτικό Συµβούλιο ήταν σε ζωντανή µετάδοση από την τηλεόραση, ενώ όταν οι κάµερες έσβηναν, έσβηναν και πολλές από τις γκρίνιες. Οι καβγάδες και η ένταση των συµβούλων άγγιζαν ατµοσφαιρικά χαµηλά, ενώ φεύγοντας το συνεργείο ο πρόεδρος του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, στα όρθια, κανόνιζε ένα σωρό ζητήµατα που θεωρούνταν άλυτα.

Βρέθηκα σε τέτοιες συνεδριάσεις διαφόρων πόλεων και είµαι µάρτυρας αυτών των περιπτώσεων.Αλλά τώρα η δουλειά δυσκολεύει. Αυτεξούσιος και µε ρητές αρµοδιότητες, ο κάθε σύµβουλος ή η επιτροπή που προβλέπεται, θα συζητάει µε ανοιχτή ατζέντα το καθετί.

Τεχνικά δεν αποκλείεται να υπάρξει δήµαρχος που ΚΑΝΕΝΑ ζήτηµα δεν θα µπορέσει να λύσει, ενώ θα υπάρχουν και δήµαρχοι πιο διπλωµάτες, που θα περνάνε τα πάντα.

Εντέλει θα βρεθεί ένα σύστηµα διαλόγου που θα έχει αποτέλεσµα, αλλά θέλει προσαρµογή, έστω µε τον καιρό.

Δημοτικές εκλογές