Απόψεις|05.12.2019 17:43

Το Καφέ της Χαράς: Τι λέει ο κανόνας... της αποτυχίας για τα τηλεοπτικά σίκουελ

Νίκος Τζιανίδης

Το «παρελθόν» γοητεύει όσο κρατάει τη θέση του. Οταν παρασυρθεί από τη νοσταλγία ή την έπαρση και επιθυµήσει να γίνει «παρόν», αποσυντίθεται στο µέλλον...

Τι θέλουµε να πούµε;

Οσο η «Πολυκατοικία» έµενε στο ράφι της Ιστορίας των επιτυχηµένων τηλεοπτικών σειρών, απολάµβανε τη νοσταλγική ατµόσφαιρα, τη γοητεία της θύµησης και τη λάµψη παλιού κοσµήµατος. Μόλις άνοιξε και πάλι την είσοδό της στο τηλεοπτικό κοινό, αποµυθοποιήθηκε! Το παραλλαγµένο «Θα γίνει της πολυκατοικίας» δεν το βλέπουν ούτε οι ένοικοί της... Η νεότητα του «Λόγω τιµής» απωλέσθη στους σκονισµένους δρόµους χρόνων και στην οµίχλη της πλήξης που το τύλιξε. Η εξεζητηµένη διάθεση για «επανασύνδεση» µετά 20 έτη, παραδόθηκε ανέκκλητα στα αζήτητα της τηλεόρασης!

Κάτι ανάλογο συνέβη στη µητέρα όλων (και) των (τηλεοπτικών) «κακών», τις ΗΠΑ. Η σειρά-θρύλος της 10ετίας του ’90, «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς», µετά 19 χρόνια επέστρεψε, έκανε το µνηµόσυνό της στον Λουκ Πέρι και είπε να ξαναφτιάξει τη ζωή της... Απέτυχε!

Οπως είναι σχεδόν πάντα καταδικασµένο να αποτύχει ό,τι προσπαθείς να ξαναχτίσεις πάνω στα ερείπια ή στην αίγλη του παρελθόντος· είτε έρωτας είναι αυτό, είτε σίριαλ στην προκειµένη περίπτωση. Ο χρόνος είναι αµείλικτος, σκληρός, κοµίζει άλλα ήθη, άλλα ενδιαφέροντα, και αν «χρώµα δεν αλλάζουνε τα µάτια», σίγουρα αλλάζουν «τρόπο να κοιτάνε»...

Ακούστηκε πως ξαναστήνεται το «Κάτω Παρτάλι». Γυρίστηκε, αλλά δεν βγήκε στις µικρές οθόνες το sequel του «Κόκκινου δωµατίου». Και εδώ και αρκετό καιρό ανακαινίζεται το «Καφέ της Χαράς» και είναι έτοιµο να (ξανα)κάνει εγκαίνια. Θα πετύχει; Αν κρίνουµε από τις προσπάθειες αναβίωσης άλλων σειρών, µάλλον όχι. Μπορεί και να πετύχει, όµως δεν θα είναι ο κανόνας για τις επερχόµενες κινήσεις επαναπροβολής πετυχηµένων σίριαλ.

Είναι κανόνας το να µη σκαλίζεις το παρελθόν... Το σύνθηµα «εµπρός πίσω» του γερασµένου δηµάρχου Πώποτα αµφιβάλλουµε αν θα βρει θιασώτες και θεατές. Η «γιαγιά» Χαρά τι θα έχει να πει στη γενιά που τώρα κρατάει το τηλεκοντρόλ και ταξιδεύει; Τίποτα απολύτως! Είπαν όσα είχαν να πουν, όσο ήταν νέοι και ο Πώποτας και η Χαρά και τα φρεντουτσίνο τους. Τώρα... Η πενία κειµένων οδηγεί σε ανασκευές και «µπρος πίσω». Αλλά στην ουσία µόνο αδειανές σκέψεις και συνταγές, όχι απόλυτης επιτυχίας.

Κι ο καφές; Ξεθυµασµένος και δυστυχώς της παρηγοριάς!

Beverly Hills 90210Το καφέ της Χαράςπολυκατοικία