Απόψεις|08.12.2019 13:45

Περί προεδρικής εκλογής

Βούλα Κεχαγιά

Μπορεί η όξυνση των σχέσεων της χώρας µε την Τουρκία να επηρεάσει τις πρωθυπουργικές αποφάσεις για την προεδρική εκλογή; Κάποιοι αρχίζουν πλέον να πιστεύουν ότι µπορεί. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν πως τα προβλήµατα που συνδέονται µε τη γείτονα και την κλιµακούµενη στάση του Ερντογάν είναι τόσο σοβαρά, που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν κραδασµούς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε µεγαλύτερο βαθµό απ’ όσο κλυδώνισε την κυβέρνηση Τσίπρα το Μακεδονικό. Οπως και να το κάνουµε, η συµφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες και η κύρωσή της µία ηµέρα µετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού µε τον Τούρκο πρόεδρο είναι µια εξέλιξη που έχει πολλές προεκτάσεις και απαιτεί προσοχή και σοβαρότητα.

Στην τελευταία (φανερή τουλάχιστον) συνάντηση που είχε ο Κ. Μητσοτάκης µε τη Φ. Γεννηµατά µε αφορµή τις ρυθµίσεις για την ψήφο των αποδήµων, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ πως τις αποφάσεις του για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας θα τις πάρει κοντά στις γιορτές σε βουνό. Με τη Γεννηµατά να εµφανίζεται να σχολιάζει πως η ίδια τις µεγάλες αποφάσεις τις παίρνει στη θάλασσα. Κακά τα ψέµατα, η κρίση µε την Τουρκία µοιάζει για πολλούς βουνό, την ώρα που η κυβέρνηση αποδεικνύεται πως τα έχει κάνει θάλασσα στην προσέγγιση και αντιµετώπιση της νέας έντασης.

Τούτων δοθέντων πληθαίνουν οι εκτιµήσεις πως ο πρωθυπουργός θα επιλέξει ένα πολιτικό πρόσωπο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα και όχι έναν τεχνοκράτη ή έναν ευπατρίδη, ένα πρόσωπο που θα διαθέτει την ικανότητα να ασκεί προεδρική διπλωµατία... Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασφαλώς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόµη. Είναι άγνωστο εάν έχει µιλήσει για κάποια πρόσωπα στη Γεννηµατά, η οποία µετά την τελευταία της συνάντηση µε τον πρωθυπουργό δεν έχει επανέλθει δηµοσίως στο θέµα του Προέδρου παρά µόνο σε µια κοµµατική εκδήλωση, όπου επανέλαβε ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ µε ένα συνέδριο κατά κοινή παραδοχή παρωδία και µε τις δυνάµεις του να φυλλοροούν εντατικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ (ακόµη και στο Οικονοµικό Επιµελητήριο καταγράφονται µετατοπίσεις), η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι φυσικό να πιστεύει ότι το µοναδικό ισχυρό της χαρτί για το επόµενο διάστηµα είναι η Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Σε ποιο βαθµό θα ασκήσει πιέσεις στο Μαξίµου προς αυτήν την κατεύθυνση, µόνο η ίδια το γνωρίζει. Οι υπόλοιποι θα το καταλάβουµε.

Κυριάκος Μητσοτάκηςπροεδρικές εκλογές