Απόψεις|11.12.2019 17:40

Λιάγκας, Μενεγάκη και η σχέση της ελληνικής τηλεόρασης με το χταπόδι...

Νίκος Τζιανίδης

Το χταπόδι, εκτός από εκλεκτός μεζές, όταν παραδοθεί στα χέρια έμπειρου μάγειρα, είναι και ένα από τα ζώα πάνω στον πλανήτη μας που θα έκαναν (και κάνουν) τα πάντα για να φθάσουν στην τροφή τους. Είναι εντυπωσιακοί οι τρόποι τους οποίους μετέρχεται το συμπαθές μαλάκιο για να κορέσει τη βουλιμία του. Κι όταν του είναι αδύνατον να εξασφαλίσει τροφή, για να επιβιώσει τρώει τα πλοκάμια του! «Χταπόδια» οι τηλεοπτικές εκπομπές, κυρίως οι πρωινές, αλλά και όσες αυτοαποκαλούνται ψυχαγωγικές-ενημερωτικές. Κάνουν ό,τι βάλει ο νους του τηλεθεατή για να κορέσουν την άφατη αδηφαγία τους· απλώνουν τα πλοκάμια τους παντού στον τηλεοπτικό βυθό και κατασπαράσσουν η μια εκπομπή την άλλη. Οι late night συνεντεύξεις και το GNTM, κύριος τροφοδότης τούτο τον καιρό όλων των «πρωινάδικων». Αύριο θα είναι το «Big Brother», το «MasterChef». Προβλέψιμα προγράμματα, βουλιαγμένα στα σκοτεινά βάθη της μονοτονίας και αφυδατωμένα από ιδέες στις ερήμους της πλήξης. Καμία πρωτοτυπία! Τι έκαναν οι μεν; Τροφή για τους δε.

Το κάθε λάθος του «αντιπάλου» σιτίζει, καρυκευμένο με άνοστο χιούμορ συνήθως, τις εκπομπές που σπαταλούν τον χρόνο τον τηλεοπτικό σαν τα σύννεφα το νερό. Και οι ιστορίες επαναλαμβάνονται σαν τη βαρετή ηχώ των ημερών τους που φθίνουν. Και όταν η πείνα για ποσοστά τηλεθέασης γίνεται αφόρητη, σαν τα χταπόδια πάλι οι ευφάνταστοι παρουσιαστές δεν διστάζουν να καταφύγουν στη βρώση της ίδιας της σάρκας τους. Αντί η πενία θεμάτων να μετατρέψει τους καθ’ ύλην αρμόδιους, σε πολυμήχανους και ευρηματικούς, αντίθετα τους οδηγεί στον εύκολο κανιβαλισμό που τελικά προκαλεί υπνηλία σε ένα κοινό ήδη εξοικειωμένο με τον βαθύ ύπνο… Τι είπε ο Λιάγκας; Θέμα στη «Φωλιά των Κου Κου»! Τα λόγια της Καινούργιου τροφοδοτούν τα καλαμπούρια του Μουτσινά. Η αφέλεια της Μενεγάκη γίνεται πονηριά (παράδειγμα λέμε) για τη Σκορδά και ο κύκλος της πλήξης συνεχώς ανοίγει…

Και ακόμη κι ένα «χταπόδι» πόσο να χορτάσει πια από οκτώ ψωροπλοκάμια; Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η απαξίωση των «πολλών» σε προγράμματα δήθεν ψυχαγωγικά-ενημερωτικά. Και αν ένας έξυπνος άνθρωπος πλήττει εκεί που οι περισσότεροι διασκεδάζουν, ακόμα κι αυτοί, οι «περισσότεροι», έχουν αρχίσει λίγο λίγο να αραιώνουν. Είναι καιρός η (πρωινή και μεσημεριανή τουλάχιστον) τηλεόραση να κάνει την αυτοκριτική της: «Κάποιος με κάνει να βαριέμαι. Νομίζω πως είμαι εγώ». Και να αρχίσει να αλλάζει.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΕλένη ΜενεγάκηΓιώργος Λιάγκας