Απόψεις|02.12.2018 17:46

«Φασίστες»… ετών δεκαπέντε;

Newsroom

Μια τόσο πολύπλοκη υπόθεση που το λιγότερο για το οποίο προσφέρεται είναι οι γρήγορες απόψεις. Η όποια έντονη και µαχητική διάθεση των ­13άρηδων και των ­15άρηδων είναι υπολογίσιµη από όλες τις απόψεις.

Για να την συνεκτιµήσουµε, όµως, θα πρέπει να υπολογίσουµε πολύ σοβαρά ότι οι πιτσιρικάδες είναι έτοιµοι να κάνουν κατάληψη για το οτιδήποτε, ιδίως όταν πλησιάζουν γιορτές. Μη γελιόµαστε. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι ανάµεσά τους δεν υπάρχει και ένα κοµµάτι που θέλει πράγµατι να διαµαρτυρηθεί, αλλά το κάνει µε τη µέθοδο που µπορεί να είναι η πιο προσιτή και κολλάει παντού.

Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει συστηµατική προσπάθεια εκµετάλλευσης αυτών των ενεργειών από ακροδεξιούς κύκλους, από οµάδες χρυσαυγιτών, αποτελεί την πιο σοβαρή και επικίνδυνη διάσταση του θέµατος. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του Ποταµιού να καλέσουν τους µαθητές να αποµονώσουν όλους όσοι προσπαθούν «να καπηλευτούν τις υπαρκτές ευαισθησίες µαθητών για ένα ζήτηµα εξωτερικής πολιτικής που κυριαρχεί αλλά και τον εφηβικό τους ενθουσιασµό» («Εθνος», 30/11­­) είναι δείγµα σοβαρότητας.

∆εν ισχύει το ίδιο, όµως, για την αµηχανία της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που κλείνει το µάτι στα… δεξιότερα. Οµως, από αυτές τις προσεγγίσεις µέχρι οι ­15χρονοι πιτσιρικάδες να βαφτίζονται συλλήβδην «φασίστες» υπάρχει πολύς δρόµος. Και µάλιστα γεµάτος νάρκες…

Τα ρεπορτάζ από τη µαθητική πορεία στη Θεσσαλονίκη µε µαθητές να βρίζουν τους δηµοσιογράφους, λέγοντας ότι οι καθηγητές τους τους είπαν «να µη µιλούν σε ΜΜΕ γιατί τους παρουσιάζουν σαν φασίστες» είναι ακόµα ένα σοβαρό σύµπτωµα της ίδιας ασθένειας. Που σηµαίνει ότι όταν καταγγέλλεις κάποιον ότι σε κατηγορεί για φασίστα µε µέθοδο που παραπέµπει στην αντι-ΜΜΕ ισοπεδωτική και ολοκληρωτική λογική, τότε µάλλον κάτι έχεις µπερδέψει.

Αλλά το βασικό θέµα παραµένει. Αν βαφτίζεις τόσο εύκολα «φασίστα» έναν ­15χρονο µε αυτήν την αφορµή, τότε το λιγότερο που σου συµβαίνει είναι ότι έχεις αποµακρυνθεί πολύ όχι µόνο από την πολυπλοκότητα της σηµερινής εποχής αλλά και από τον δεκαπεντάχρονο εαυτό σου…

Μακεδονίακαταλήψεις