Απόψεις|01.01.2020 00:30

2020: Τι θα φέρει η νέα χρονιά στον πλανήτη

Σπύρος Σεραφείμ

Το 2020 ξεκίνησε από Σαμόα και Κιριμπάτι, κάνοντας ποδαρικό στη νέα δεκαετία, σηματοδοτώντας το καινούριο, αλλά αν το καλοδείς, κάθε χρονιά τα ίδια τάζει. Εάν αφαιρέσεις την εκάστοτε χρονολογία, το νέο έτος καταφθάνει πάντα με νέες προσδοκίες, λούζεται με το φως των πυροτεχνημάτων, αλλά και μένει άναυδο μπροστά στις προβλέψεις που τρατάρονται για τις ευχές – εξίσου εντυπωσιακά και τα τρία.  

Οι νέες προσδοκίες, αντίστοιχα, κουβαλούν μέσα τους την ελπίδα για κάτι καλύτερο στις ζωές μας, τα πυροτεχνήματα έχουν αναλάβει να «τρομάξουν» με τους ήχους τους το κακό -όπως και να μετουσιώνεται αυτό- ενώ οι πολύχρωμες λάμψεις στον αέρα από τα βεγγαλικά έρχονται για να φωτίσουν όλα τα «σκοτεινά» και τα μίζερα για τις επόμενες τριακόσιες εξηντατόσες ημέρες. Και τι μένει για να ολοκληρωθεί το τρίπτυχο; Οι προβλέψεις. Αυτές είναι ένα κεφάλαιο από μόνες τους, το οποίο έχει ξεκινήσει να υφαίνεται λίγες ημέρες προτού η χρονιά «δύσει», ενώ αναπτύσσονται ιδιαίτερα από τις πρώτες ώρες του εκάστοτε έτους.   

Από αυτές έχουμε διαβάσει, ακούσει και δει πάρα πολλές – και, κοίτα να δεις, καμία δεν είναι αισιόδοξη για τη χρονιά που ήρθε. Στο παιχνίδι των προβλέψεων μπαίνουν σοβαροί αναλυτές, δημοσιογράφοι, δημοσιοκάφροι, δημοσιολογούντες, πανελίστες, συνωμοσιολόγοι -όλοι έχουν δικαίωμα στην άποψη, ο καθένας έχει από μία- ο Αγιος Ιωάννης της Πάτμου, ο Νοστράδαμος και, φυσικά, μέντιουμ. Ναι.

Εάν το μέντιουμ είναι το καλό, το σωστό, το πρόστυχο, θα στα βρει όλα επειδή γνωρίζει ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ τα μελλούμενα. Έτσι, για το 2020 τα μέντιουμ δήλωσαν τι πρόκειται να ζήσουμε – και δεν είναι και λίγα-ασήμαντα: ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι για πολύ πρόεδρος των ΗΠΑ, τεράστια καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν τον πλανήτη μας, η Εθνική ομάδα της Αγγλίας θα κατακτήσει το καλοκαίρι το Euro. Αυτά, σε τίτλους, στις επόμενες ημέρες λογικά θα έχουν εκτεταμένα ρεπορτάζ και ίσως λάβουμε απαντήσεις για τα καθ’ ημάς – τύπου, «αυτός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Πέραν των αστεϊσμών, είναι τουλάχιστον φαιδρό να περιμένεις να μάθεις το τι θα γίνει στον πλανήτη τη νέα χρονιά, κρεμάμενος από τα χείλη μιας τυφλής γερόντισσας από τη Βουλγαρία ή ενός τύπου ο οποίος καυχιέται -μπράβο, μεγάλε- ότι αποκάλυψε, προτού γίνει, την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Εξίσου ιλαρό είναι να διαβάζεις προβλέψεις από «αναλυτές» -που δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα- οι οποίες απευθύνονται σε παιδάκια. «Ο Τραμπ μπορεί να καθαιρεθεί, αλλά μπορεί και όχι, μπορεί να τσακωθεί με τον Ερντογάν, μπορεί να πάνε για καφέ». Είναι τόσο ανόητο όλο αυτό και θυμίζει τις ατάκες από κάποιους «μετεωρολόγους» – «μπορεί να χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας, αλλά μπορεί και όχι, πιθανώς να έχουμε και ήλιο, όλα παίζονται από το βαρομετρικό».

Πέραν του εάν είναι σωστό να εμπιστεύεσαι προβλέψεις, οι οποίες παρουσιάζονται και με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ακόμα και να δεχτούμε πως κάποια γεγονότα όντως θα συμβούν, τι νόημα έχει να γεμίζουμε τις ψυχές μας με φόβο για το αύριο; Άιντε και ακούς πως ο Τραμπ θα εκπέσει του αξιώματός του, εσένα πόσο σε αφορά ή, εάν σε ενδιαφέρει, γιατί να αρχίσεις να ανησυχείς και να μαυρίζεις την ψυχή σου από τώρα; Η νέα χρονιά -όπως κάθε χρονιά, στο ξεκίνημά της- δεν θέλει προλήψεις, δεν πρέπει να κουβαλά προβλέψεις ή προγνώσεις για πράγματα που «ΘΑ» ή που «μπορεί να συμβούν», θέλει πραγματικότητα, επιζητά αυτό που συμβαίνει, όχι αυτό που «θα» γίνει, θέλει αλήθεια.

Αλήθεια και ειλικρίνεια πρώτα από όλα με τον εαυτό μας, στον οποίον -στο ξεκίνημα αυτής της χρονιάς- πρέπει να το βάλουμε στόχο να φερθούμε με περισσότερη ευγένεια. Το ξέρω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η πρόβλεψη του ζωδίου μου για τη νέα χρονιά, αλλά, είπαμε, σήμερα είναι η ημέρα, το ζητά το «έθιμο». Προβλέψεις που σπάνια επαληθεύονται, αλλά πολλοί τις ακούν-διαβάζουν-βλέπουν, φτιάχνοντας στο μυαλό τους ένα σκηνικό που δεν υπάρχει. «Αφού το είπε στο ζώδιό μου, θα έχω πολλά λεφτά φέτος» ακούγεται από στόματα που θέλουν να πιστέψουν πως είναι αλήθεια ό,τι διάβασαν και ίσως αυτό το κομμάτι να έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τις «επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στις ζωές μας». Αλλά, λογικά, και για αυτό θα έχουν μιλήσει ήδη οι Προφητείες.

Καλή χρονιά, χωρίς προβλέψεις, αλλά με αισιοδοξία για αυτά που θα έρθουν το 2020. Άλλωστε, όπως είχε γράψει ο Αμερικανοπολωνοεβραίος συγγραφέας Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ «αν επιμένεις να λες ότι τα πράγματα θα πάνε άσχημα, έχεις πολύ καλές πιθανότητες να γίνεις προφήτης».

πρωτοχρονιά 20202020οικονομικές προβλέψεις