Απόψεις|01.01.2020 16:04

Καληνύχτα πατρίδα, κοιμήσου ήσυχη ο Ελληνας δεν αλλάζει και σ’ όποιον αρέσει!

Νίκος Τζιανίδης

Οποιος αβασάνιστα πιστεύει πως ο Ελληνας θα αλλάξει μέχρι το 2030 και θα ακολουθήσει (κάποιες από) τις νέες τάσεις που παρουσιάζει η πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της Kapa Research, πλανάται!

Γεννηθήκαμε σε μιαν όμορφη και παράξενη πατρίδα κι ο κάτοικός της, ο Ελληνας, είναι αυτός που «…ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά στήνει στην γη καράβι κήπο στα νερά…» κι από τότε που τον έγραψε τούτο τον στίχο ο Ελύτης έχουν περάσει δεκαετίες πολλές κι ακόμα ο Ελληνας, «Ελληνας» μένει… στους πέντε δρόμους και πάντα αντρειεύται…

Διεξοδικά ανέλυσε ο καλός συνάδελφος Σπύρος Σεραφείμ το κομμάτι της έρευνας που επικεντρώνεται στο «brain drain», τη μετανάστευση δηλαδή των δυνατών εξειδικευμένων μυαλών. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο, φίλε Σπύρο. Τα σπουδαία μυαλά αυτού του τόπου λειτούργησαν θετικά, σχεδόν πάντα, έξω από την Ελλάδα· θυμήσου τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον Γεώργιο Παπανικολάου, τον Δημήτρη Νανόπουλο και άλλους που θα χρειάζονταν χιλιάδες λέξεις για να αναλύσουμε το έργο τους εκτός συνόρων και την προσφορά τους. Θες ο άφατος εγωισμός μας, θέλεις η υπερβολική φιλαυτία μας, δεν επιτρέπει σε «μεγάλα μυαλά» να ευδοκιμήσουν στον πετρότοπό μας, από χρόνια πολλά πίσω… Δεν είναι φαινόμενο της κρίσης η «brain drain»!

Οσο για τα «γραφικά» περί του «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», είναι αυτά που κρατούν, ευτυχώς, την ελπίδα ανέσπερη σε ομιχλώδεις καιρούς στον τόπο μας. Είναι η φράση της κινηματογραφικής Σκάρλετ  Ο’Χάρα μετουσιωμένη σε εθνικό μήνυμα: «Αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα». Η «Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», όταν τα μνημόνια διαδέχονται το ένα τα’ άλλο σαν χιονιάδες στα βουνά. «Η Ελλάδα δεν πέθανε», όταν ισοπεδωνόταν από σκληρούς κι ανάλγητους κατακτητές στους αιώνες των αιώνων. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» όσο υπάρχουν Ελληνες που γλεντούν το θάνατο και την καταστροφή την μετατρέπουν σε μεταμόρφωση και πρόοδο!

Η κοινή γλώσσα και το ομόθρησκο, τώρα, εξακολουθούν και θα εξακολουθούν να ακολουθούν τους απανταχού Ελληνες, όπως τούτο συμβαίνει από τη Ρωμαϊκή εποχή μέχρι τις μέρες μας! Η γλώσσα και οι ισχυρές παραδόσεις είναι το υπέρτατο Μυστήριο του Ελληνισμού. Η θεία μετάληψη τους Σώματος και του Αίματος  του Ελληνα, Ελληνες ξαναγεννά! Να θυμηθώ τον ισχυρό άκαμπτο χαρακτήρα του Εθνικού μας προπονητή Οτο Ρεχάγκελ που λίγα χρόνια έζησε στον τόπο μας και μετουσιώθηκε εντός του, περισσότερο Ελληνας από πολλούς, κοινωνώντας τα ελληνικά ήθη έθιμα και ελαττώματα ασφαλώς!

Η Ελλάς δεν «εσκλαβώθη» τότε που σεργιάνιζαν στον τόπο τον Ελληνικό «όλες» οι φυλές της Γης. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Σλάβοι, ούτε οι Ρωμαίοι, ούτε οι Φράγγοι κατάφεραν να σβήσουν το χνάρι του Ελληνα από τον κόσμο, τώρα θα το πετύχουν Σύροι, Αφγανοί, Πακιστανοί ή Αλβανοί μετανάστες ή μήπως τώρα μπορούν να «μπολιάσουν» έναν άρρωστο λαό (με την καλή έννοια) με την καταγωγή και την Ιστορία του; Ποτέ! Οι πρώιμοι «Φαλμεράυερ» μπορούν να προβλέπουν ό,τι θέλουν· η Ιστορία πάντα θα τους απογοητεύει! 

Και ναι, η Ελλάδα ποτέ δεν προσαρμόστηκε και ποτέ δεν θα προσαρμοστεί στα διεθνή δεδομένα γιατί αν είχε από χρόνια «προσαρμοστεί» σήμερα δεν θα ήταν υπήρχε ούτε ως τόπος, ούτε ως Εθνότητα! Στην «Κιβωτό» του Ελληνισμού, όσοι ανέβηκαν: αλλόδοξοι, αλλόφυλοι κι αλλογενείς, μετά τον κατακλυσμό της παγκοσμιοποίησης Ελληνες θα αποβιβαστούν στην κορυφή του «Αραράτ»…

Πέρασε κρίσεις και κρίσεις ο Ελληνισμός και αυτή η Χώρα δεν λύγισε από λιμούς, λοιμούς σεισμούς και επελάσεις βαρβάρων, τώρα θα λυγίσει; Σε μια δεκαετία; Ε, όχι! Τα χάσματα των γκρεμών οι ποιητές της τα γεμίζουν άνθη, που ο λαός τα κόβει για να στολίζει τα μνημούρια των νεκρών του και να ομνύει πως θα συνεχίσει. Και συνεχίζει! 

Περιμένω τη άποψη σου, φίλε Σπύρο, και των αναγνωστών επίσης…