Απόψεις|03.12.2018 15:06

Χωρίς τανγκό οι G20

Πάνος Θεοδωρίδης

Οι G20 συνεδρίασαν στην Αργεντινή. Ήταν η σειρά της χώρας του τανγκό να τους φιλοξενήσει και να βγάλουν τα ξενοδοχεία της 5,5 εκατοµµύρια δολάρια. ∆εκαεννέα κράτη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, άργησε και η Μέρκελ, τα είπανε, οι µισοί δεν µιλιούνταν µε τους άλλους µισούς και δεν σας διαβάζω την ατζέντα τους, επειδή θα αναρωτιόσασταν «µε τέτοια ηµερήσια διάταξη γιατί δεν τα ψιλοκουβέντιασαν τηλεφωνικώς ή µε τηλεδιάσκεψη;».

Άλλη µια µέρα δίχως σκοπό, µια καληµέρα τι να την πω. Ήλθαν, ελάχιστα είπαν, πιο πολύ γενικόλογα, και απήλθαν, ο καθένας στον πόλεµό του, στο θερµό του επεισόδιο, στις διαδηλώσεις του, µε το µάτι λοξά στα οµόλογά του, µην και πατώσει κανένα. Οι καιροί άλλαξαν. Ωσπου αυτές οι συνδιασκέψεις να καταλήξουν να βαστάνε ώρες, προηγήθηκαν συνέδρια και διεθνείς επιτροπές που κρατούσαν µήνες. Αλλά η πολιτική ηγεσία, από καιρό, δεν πρωταγωνιστεί στον παγκόσµιο στίβο.

Ελπίζω οι µεγάλοι και οι δυνατοί να άκουσαν συµβούλους που τους ξεκαθάρισαν πως είναι µια άποψη να παίζουν τους µεγάλους και τους δυνατούς, αντί να καθίσουν οι Ηνωµένες Πολιτείες, η Ευρώπη, η Ρωσία και η Κίνα να διαφωνήσουν µε την ησυχία τους. Αλλά η ελπίδα µιας χοροεσπερίδας µε τανγκό, µάλλον εξαρχής αποκλείστηκε. Ασθενείς και οδοιπόροι, λοχαγοί και βασιλιάδες, έκαναν µια περαντζάδα και ξαναβούτηξαν σε έναν πλανήτη που χρειάζεται ειρήνη και λιγότερα τουίτερ.

Το µόνο που αποκόµισαν από αυτήν τη σύναξη ήταν να ανιχνεύσουν πίσω από τους δεκάρικους λόγους σε ποια σηµεία  ο καθένας συµφωνεί ή διαφωνεί, πράγµα πλασµατικό, αφού η διπλωµατία από χρόνια λειτουργεί µε τα µάτια στο µόνιτορ που δείχνει το σκαµπανέβασµα των χρηµατιστηρίων.

Είναι απλό, αλλά δύσκολο να το χωνέψεις. Η Τουρκία θα κάνει ντρίµπλες, η Ουκρανία θα συνεχίσει την υπόθεση του Κερτς, στη Συρία οι εξελίξεις είναι για το ανάθεµα, και παντού τρελαµένοι ή ανήσυχοι πολίτες πιστεύουν πως, πιέζοντας, θα αλλάξει η διακυβέρνησή τους και θα δουν το φως το αληθινό.

Μερικοί αιώνες µε συνόδους και συσκέψεις, και τα αποτελέσµατα παραµένουν αίτηµα του µέλλοντος... 

G20