Απόψεις|03.12.2018 15:08

Ο Τσίπρας και οι καταλήψεις

Βούλα Κεχαγιά

Υπάρχουν και χειρότερα. Πολύ χειρότερα, όπως η δυναµική των «κίτρινων γιλέκων» που καλείται να διαχειριστεί ο Μακρόν µετά το ταξίδι στην Αργεντινή. Ειρωνεία, η Συµφωνία των Παρισίων για το Κλίµα επιβεβαιώθηκε από το G20 µε εξαίρεση τις ΗΠΑ, την ώρα που οι φόροι στα καύσιµα για µία πιο «πράσινη» πολιτική που θέλει να εφαρµόσει ο Γάλλος πρόεδρος πυροδότησαν τον εκρηκτικό µηχανισµό που έκρυβαν τα «κίτρινα γιλέκα».

Υπ’ αυτή λοιπόν την έννοια ο Τσίπρας έχει να «αντιµετωπίσει» κάποιους µικρούς καβαλάρηδες, καθοδηγούµενους σε πολλές περιπτώσεις µαθητές από φασιστικά και ναζιστικά στοιχεία, ή νέους που κάνοντας κατάληψη σε σχολείο ζουν την προσωπική επανάσταση που κάθε έφηβος οφείλει στον εαυτό του.

Πολλοί διερωτήθηκαν γιατί ο Τσίπρας ασχολήθηκε µε τις καταλήψεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αφήνει την κατάσταση να ξεθωριάσει και να σβήσει από τους ήχους των χριστουγεννιάτικων καλάντων. Είπε ο πρωθυπουργός στο κοµµατικό του ακροατήριο ότι η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να κουνάει το δάχτυλο σε κάθε 16άρη και 17άρη που συµµετέχει στις κινητοποιήσεις. Αναµενόµενη αντίδραση.

Το κυβερνών κόµµα και κάθε κόµµα δεν γίνεται να ταυτίζει ή να βάζει ταµπέλες σε µαθητές αντιµετωπίζοντάς τους ίσα και όµοια µε µία ναζιστική οργάνωση. Ήταν η κυβέρνηση του Τσίπρα που τον Ιούλιο του ’15 ενέκρινε µε την ψήφο και άλλων πολιτικών κοµµάτων την ψήφο στην ηλικία των 17 µαζί µε την απλή αναλογική.

Όταν εµπιστεύεσαι έναν νέο για την επιλογή της εκπροσώπησής του στη Βουλή είναι δύσκολο να τον ψέξεις γιατί συµµετέχει σε µία κατάληψη. Ακόµη κι αν αυτή δεν σχετίζεται µε εκπαιδευτικά θέµατα όπως θα ήταν αναµενόµενο αλλά µε ευαίσθητα εθνικά ζητήµατα στην κορύφωσή τους.

Σε πολιτικό επίπεδο πάλι ένα αριστερό κόµµα δεν µπορεί να µένει απαθές σε µία στοχευµένη προσπάθεια να µολυνθεί η νέα γενιά από το µικρόβιο του φασισµού και της ακροδεξιάς. Την ώρα µάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επέλαση του ακροδεξιού τέρατος στην Ευρώπη και τα αποτυπώµατα που µπορεί να αφήσει µέσα από την αναµέτρηση των ευρωεκλογών.

Υπάρχει και µία ακόµη διάσταση. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει καθιερωθεί ως σύµβολο των µαθητικών καταλήψεων στη γενιά του, λόγος για τον οποίο η αξιωµατική αντιπολίτευση τον µέµφεται ως καταληψία-πρωθυπουργό, θα ήταν οξύµωρο να σταθεί απέναντι στις µαθητικές κινητοποιήσεις ακόµη κι όταν αυτές γίνονται για λάθος λόγο σε λάθος τόπο

καταλήψεις σχολείων