Απόψεις|03.12.2018 15:12

ΗΠΑ-Κίνα: Πολυµέτωπη αβεβαιότητα

Γιώργος Καπόπουλος

ΗΠΑ και Κίνα συµφώνησαν τρίµηνη κατάπαυση του πυρός, σε µια προσπάθεια να αποφύγουν έναν διµερή εµπορικό πόλεµο µε ανεξέλεγκτες παρενέργειες για την παγκόσµια οικονοµία.

Η πολιτική πυγµής «Πρώτα η Αµερική» του Τραµπ, έτσι όπως έχει αναπτυχθεί µέχρι στιγµής, όχι µόνον δεν έχει δηµιουργήσει ευνοϊκές για την Ουάσιγκτον προϋποθέσεις για µια αντιπαράθεση µε την Κίνα, αλλά εµπεριέχει και τον κίνδυνο πριµοδότησης της δηµιουργίας ενός ετερόκλητου µετώπου δυσαρεστηµένων από την Κίνα, την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Η παραπάνω εικόνα δεν θα έχει αλλάξει σε τρεις µήνες, δεν θα έχει δηλαδή επέλθει σταθεροποίηση των σχέσεων των ΗΠΑ µε την ΕΕ και τη Ρωσία, ώστε ο Τραµπ να διακινδυνεύσει την επιβολή δασµών 25% σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στο Πεκίνο κατέγραψαν και αναλύουν µε προσοχή την πριν από λίγες ηµέρες παρότρυνση του ενοίκου του Λευκού Οίκου προς τη Βρετανία να επιλέξει ένα σκληρό Brexit, αλλά και την αδυναµία του να δώσει έστω ένα συµβολικό µήνυµα εξοµάλυνσης των σχέσεων µε τη Ρωσία, καθώς µαταίωσε για τρίτη φορά µέσα σε λίγους µήνες τη συνάντησή του µε τον Πούτιν, η οποία είχε προγραµµατιστεί να πραγµατοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G-20 στο Μπουένος Αϊρες.

Η παραπάνω συγκυρία δίνει ένα περιθώριο τακτικών ελιγµών στο Πεκίνο για µια περίοδο που ξεπερνά τους συµφωνηθέντες τρεις µήνες: Μόνον µετά τις ευρωεκλογές, µε καταλύτη τους συσχετισµούς που θα αποτυπωθούν στο αποτέλεσµα, θα µπορούµε να µιλάµε για αναζήτηση εξοµάλυνσης της διατλαντικής σχέσης είτε σε διµερές επίπεδο ΗΠΑ - ΕΕ είτε σε ξεχωριστή προσέγγιση µε τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Μόνον όταν ολοκληρωθεί η έρευνα του ειδικού ανακριτή Μίλερ θα µπορέσει ο  Τραµπ να αποφασίσει για το αν µια συνολική εκκαθάριση εκκρεµοτήτων µε τη Ρωσία έχει διαχειρίσιµο εσωτερικό κόστος.

ΚίναΗΠΑ