Απόψεις|03.12.2018 15:17

Ευρώπη: από την πολιτική στην κοινωνία

Βασίλης Λυριτζής

Είναι καιρός τώρα που έχει ανοίξει πανευρωπαϊκά η συζήτηση για την ενίσχυση της ακροδεξιάς και η ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά που οι πολιτικές δυνάµεις που εκφράζουν αυτήν την τάση αµφισβήτησης της Ευρώπης (για να µην πω άρνησης) είναι πιθανόν να συγκεντρώσουν στις επερχόµενες ευρωεκλογές.

Τα όσα συµβαίνουν στη Γαλλία συνδέουν ίσως για πρώτη φορά το πολιτικό µε το κοινωνικό.

Κινητοποιήσεις που ξεκινούν από ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβληµα -αύξηση της τιµής των καυσίµων- αποκτούν πολιτική έκφραση-εκπροσώπηση µε την κεντρική στήριξή τους από την άκρα ∆εξιά. Μεγάλα τµήµατα των ευρωπαϊκών κοινωνιών το φωνάζουν µε κάθε ευκαιρία ότι αυτή η Ευρώπη δεν αρέσει πια. Και το φωνάζουν κυρίως απέναντι στις πολιτικές δυνάµεις που «έχτισαν» αυτή την Ευρώπη.

Αυτό το καλύτερο όµως δεν ήρθε και, µέσα από την οικονοµική κρίση, τις επιλογές λιτότητας που φτωχοποίησαν εκατοµµύρια ανθρώπους, την ορατή διά γυµνού ταξικού οφθαλµού διεύρυνση των ανισοτήτων και της κοινωνικής αδικίας, την αναποτελεσµατική και ενιαία αντιµετώπιση του µεταναστευτικού προβλήµατος, σιγά σιγά η φωνή διαµαρτυρίας άρχισε να αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά.

Για την Αριστερά και τις προοδευτικές  δυνάµεις είναι ένα στοιχείο σοβαρού προβληµατισµού το ότι για µια ακόµη φορά οι πολίτες που ασκούν κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστηµένο και τις βασικές επιλογές δεκαετιών επιλέγουν να εκφραστούν µέσα από τον χώρο του άκρατου εθνολαϊκισµού.

∆εν είναι µόνο ότι τµήµατα της σηµερινής ευρωπαϊκής Αριστεράς κατατάσσονται από τους πολίτες στις «συστηµικές» δυνάµεις, είναι ότι στην πραγµατικότητα Αριστερά και οι όµοροι πολιτικοί χώροι δεν έχουν διαµορφώσει το δικό τους εναλλακτικό σχέδιο. Ο εύκολος δρόµος του λαϊκισµού είναι ορθάνοιχτος µπροστά στα µεγάλα προβλήµατα και τις ευρωεκλογές. Θα το ένιωσε και στην Ελλάδα η κυβέρνηση µε τις «κινητοποιήσεις» ορισµένων σχολείων για το «Μακεδονικό».

Η λύση-απάντηση δεν είναι να µάθουν Ιστορία οι µαθητές, πολύ δε περισσότερο οι Ευρωπαίοι πολίτες (που την έχουν ζήσει στο πετσί τους).Συγκεκριµένες προτάσεις και λύσεις χρειάζονται πριν να  είναι πολύ αργά… 

Ευρώπη