Απόψεις|13.01.2020 18:04

Μιχάλης Ιγνατίου: Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις

Μιχάλης Ιγνατίου

Δυστυχώς η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να μάθουν να ζουν έχοντας απέναντί τους έναν ταραξία γείτονα, ο οποίος σχεδιάζει παρανομώντας χωρίς να τιμωρείται. Ο τρόπος αντιμετώπισης της Τουρκίας από τους μεγάλους της Γης είναι εξωφρενικός: Οι Αμερικανοί, που έχουν τα δικά τους προβλήματα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αφήνουν ατιμώρητη την κατοχική δύναμη, επειδή ο πρόεδρός τους, Ντόναλντ Τραμπ, «έχει προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα» στην Τουρκία, όπως κατήγγειλε ο Τζον Μπόλτον, πρώην στενός συνεργάτης του πλανητάρχη.

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την Τουρκία και έχουν τον Ερντογάν υπό μόνιμο «πρέσινγκ» για να εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Μόσχας. Από το 2016 μέχρι σήμερα ο πρόεδρος της κατοχικής δύναμης έχει δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στα στρατηγικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και οι Ευρωπαίοι παραμένουν όμηροι της Τουρκίας. Παρακολουθούν, ανήμποροι να αντιδράσουν καν, τις απειλές εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Η ευρωπαϊκή στάση είναι απαράδεκτη και δείχνει την ανικανότητα των ηγετών της ενωμένης Ευρώπης. Πάντα υπερισχύει το εθνικό από το ευρωπαϊκό συμφέρον. Την ίδια στιγμή η Γερμανία παίζει μονίμως τον βρώμικο ρόλο της. Προστατεύει την Τουρκία λόγω των εμπορικών και άλλων συναλλαγών της με την Αγκυρα και θυσιάζει μονίμως την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσει κανείς για να πείσει ότι η ΕΕ έχασε το τρένο και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ισχυρή δύναμη, αλλά μια δουλοπρεπής αδύναμη ήπειρος στο Βερολίνο.

Εάν την Τουρκία κυβερνούσαν ηγέτες που αγαπούν την ειρήνη και δεν διακατέχονταν από αρρωστημένα εθνικιστικά αισθήματα, η γειτονιά μας θα ήταν η πιο ειρηνική σε όλο τον κόσμο. Ομως, δυστυχώς, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Οι Τούρκοι απαιτούν τη μισή Κύπρο με την υπογραφή μας, ενώ οι παράνομες διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο εγκλωβίζουν δεκάδες ελληνικά νησιά. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα... καταλάβουν και θα μας αφήσουν ήσυχους. Ειδικά όταν εμείς δεν παραμένουμε σταθεροί και όταν αυξάνονται οι φωνές για «συμβιβασμό, έτσι για να τελειώνουμε».

Οι απειλές εκπορεύονται από την Τουρκία

Για να κερδίσει η Ελλάδα τούτη την αντιπαράθεση με την Τουρκία, πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την εδαφική της ακεραιότητα. Πρέπει να αποδείξει ότι αν αναγκαστεί να φτάσει στα άκρα, θα το πράξει. Το ένα βήμα πίσω είναι απώλεια εδάφους και εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα δεν επιδίωξε ποτέ να φτάσει τα πράγματα στο απροχώρητο. Ολες οι απειλές εκπορεύονται από την Τουρκία. Η κατοχική δύναμη είναι αυτή που προκαλεί την αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελίτ στην Ελλάδα και την Κύπρο προσπερνά αυτήν τη βασική λεπτομέρεια. Υπάρχουν και αναλυτές και καθηγητές που υποστηρίζουν ότι φταίει η Ελλάδα για την τουρκική επιθετικότητα. Αυτοί κυριαρχούνται από «τρικυμία εν κρανίω». Διότι ούτε οι Τούρκοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Γνωρίζουν ότι οι απαιτήσεις τους είναι παράνομες, αλλά εκμεταλλεύονται το φοβικό σύνδρομο που κυριαρχεί στον ελληνικό πολιτικό κόσμο. 

Η Ελλάδα δεν διεκδίκησε ποτέ τουρκικά εδάφη. Και απεχθάνεται τον πόλεμο. Ολοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι έτσι σκέφτονται. Οι πόλεμοι καταλήγουν σε εθνική τραγωδία για τους λαούς. Οι μωροί ηγέτες, όπως ο Ερντογάν, που επιζητούν τον πόλεμο, διακατέχονται από σχιζοφρενικές τάσεις. Δεν μπορούμε να τον ακολουθήσουμε στον καταστροφικό δρόμο που έχει πάρει.

Ομως, από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να αυξήσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας. Η χώρα χρειάζεται ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις. Οχι για να επιτεθούν, αλλά για να αμυνθούν σε μια πιθανή πολεμική πρόκληση της Τουρκίας. Λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ είναι 100% απαγορευτικό να επιτεθεί η Τουρκία στην Ελλάδα. Αυτό που θα πράξει είναι η πρόκληση πολεμικού επεισοδίου.

Η Αθήνα πρέπει να απαντήσει με ψυχραιμία και να δείξει την πυγμή της, σταματώντας το επεισόδιο πριν καν αρχίσει. Και στο σημείο αυτό φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη η Αμερική, ο πρόεδρος της οποίας υποθάλπει την επιθετικότητα του Ερντογάν. Καλοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο Λευκός Οίκος αντιλήφθηκε επιτέλους, μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, ότι έχει και η ίδια η Αμερική ευθύνη για τη συμπεριφορά του Ερντογάν. Εστω και την ύστατη ώρα ελπίζουμε ότι η αμερικανική παρέμβαση θα συνεφέρει τον Ερντογάν. Αν και προσωπικά είμαι απαισιόδοξος…

Η μεγάλη σημασία του Eastmed

Είναι χωρίς αμφιβολία μια εξαιρετική εξέλιξη η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού EastMed, που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει -μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ιταλία.  Για τον αγωγό EastMed έχουν εκπονηθεί μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του έργου. Βέβαια, τούτη τη στιγμή η αξία της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική και το πλέον σημαντικό είναι ότι έχει και την αμερικανική υποστήριξη, στο πλαίσιο της πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, να μην καταστεί η Ευρώπη «όμηρος» της Ρωσίας.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα την Αθήνα και τη Λευκωσία. Η ιστορία με τους ενεργειακούς πόρους της Ελλάδας πάει πολύ μακριά. Κάθε κυβέρνηση εξαγγέλλει και υπόσχεται, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα. Αυτήν τη φορά τα πράγματα, βεβαίως, είναι διαφορετικά. Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το Ισραήλ αλλά και τους Κύπριους, οι οποίοι έχουν προχωρήσει μίλια μπροστά από τη «μητέρα πατρίδα». Και ας τους κατηγορούν -κάποιοι που δεν αντέχουν τους Κύπριους στην ελληνική πρωτεύουσα- με ασύστολα ψέματα. Ολες αυτές οι κατηγορίες δημιουργούν εμπρηστικό κλίμα. Μέχρι και πρόσφατα μας έλεγαν ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας οφείλεται στην ανάγκη του Ερντογάν να απευθύνεται και να πείθει το εσωτερικό ακροατήριό του. Τους λέγαμε -και τους το αποδεικνύαμεότι πρόκειται για σχέδιο που το έχει θέσει σε καθεστώς υλοποίησης. Και ανταπαντούσαν με το γνωστό παραμύθι ότι «οι Κύπριοι θέλουμε να εμπλέξουμε σε πόλεμο την Ελλάδα».

Εσχάτως συνειδητοποίησαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας απαιτεί το μισό Αιγαίο. Ακολούθησε η εμπρηστική ενέργεια της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανθελληνικές πράξεις, με στόχο και το Καστελόριζο και την Κρήτη. Είναι όλα αυτά «παραμύθια» των Κυπρίων; Ο εχθρός είναι έξω από τις πύλες και η αθηναϊκή ελίτ προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές της ευθύνες σε άλλους και την ίδια στιγμή κινδυνολογεί για να οδηγήσει τη χώρα σε συμβιβασμό με την Τουρκία που θα μικρύνει την Ελλάδα.Κυριαρχημένη από τα φοβικά της σύνδρομα, η Ελλάδα υποκύπτει συνεχώς στο «μπούλινγκ» της Τουρκίας. Ομως ο Ερντογάν οδηγεί τα πράγματα σε σύγκρουση. Ας μη ζούμε με τις ψευδαισθήσεις μας. Διότι αν στείλει γεωτρύπανο στην Κρήτη ή στο Καστελόριζο, όπως σχεδιάζει, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει πως δεν το είδε…

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Εθνους της Κυριακής (12/1)

ΤουρκίαEastMedκρίση στη ΜεσόγειοΗΠΑ