Απόψεις|19.01.2020 15:25

Στίγμα η συμπεριφορά στον Προκόπη Παυλόπoυλο

Τέρενς Κουίκ

Το σίριαλ για την Προεδρία της Δημοκρατίας επιτέλους έληξε. Την Τετάρτη η Βουλή θα βγάλει λευκό καπνό και θα ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα. Δηλαδή στη μαυρίλα. Των εθνικών θεμάτων, του Μεταναστευτικού, της επερχόμενης άρσης της προστασίας της α’ κατοικίας, όπως και των επερχόμενων πλειστηριασμών, απροσδιόριστων σε αριθμό, της κατ’ εξακολούθηση ασθμαίνουσας πορείας της οικογενειακής οικονομίας, που συγγενεύει και με την αστάθεια της αντίστοιχης επιχειρηματικής, των έξω από κάθε λογική καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης να διεκπεραιώσει επιτέλους σοβαρότατες εκκρεμείς υποθέσεις που διαχειρίζεται, των όσων με πρωτοφανή τρόπο συμβαίνουν στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου... Υπάρχουν, όμως, γεγονότα και διαπιστώσεις από όσα συνέβησαν μέχρι να ανακοινωθεί το όνομα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου:

Για πρώτη φορά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με συγκεκριμένες παρακαταθήκες, δεν σεβάστηκε τις διαδικασίες του κορυφαίου θεσμού. Με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη επέτρεψε να σέρνεται αυτή η υπόθεση επί εβδομάδες και μήνες, με ευτελισμό αξιών, με σπέκουλα ονομάτων, με ατελείωτες καφενόβιες συζητήσεις σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κραυγαλέα παρεμβατικά πρωτοσέλιδα που στόχευαν τον εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με κόμματα να συνεισφέρουν πρόθυμα ένα πάρε-δώσε στην όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Για την ιστορία να θυμίσω ότι την προηγούμενη φορά, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προστάτευσε τον Κάρολο Παπούλια και ανακοίνωσε με την πρώτη το όνομα του Σταύρου Δήμα. Το ίδιο είχε συμβεί και δύο τετραετίες πριν με τον Κώστα Καραμανλή και την επιλογή του στο πρόσωπο του Ηπειρώτη πολιτικού. Στίγμα και η συμπεριφορά στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβη πρωθυπουργός να βγαίνει με διάγγελμά του να ανακοινώνει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ώρα που ο εν ενέργεια πρώτος πολίτης της χώρας βρισκόταν σε δημόσια εκδήλωση (Ιδρυμα Μπότση, δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.ά.). Κάποιοι το είπαν άκομψο εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βουλευτής του καραμανλικού μπλοκ μού το σχολίασε ως εκδικητική συμπεριφορά, χωρίς άλλες κουβέντες. Ηταν πολύ προβληματισμένος με το μομέντουμ της ανακοίνωσης του ονόματος της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Πιστεύω ότι είναι μια μαχαιριά στην αξιοπρέπεια του Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και στην πολλαπλή προσφορά του στην τετραετή θητεία του. Και στις σκοτεινές μέρες του ’15 της απειλής του Grexit και στα εθνικά θέματα και σε άλλες άγνωστες πτυχές του ημερολογίου της πολιτικής, που κάποια στιγμή θα γράψει η Ιστορία. Φυσικά και δεν αντέχει η δικαιολογία ότι 15 λεπτά πριν από την ανακοίνωση ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Προεδρο της Δημοκρατίας για την οριστική του απόφαση. Είπαμε: Στίγμα... Τέλος, δεν θα παραλείψω να αναφέρω την απίστευτη σκέψη του Γιάνη Βαρουφάκη να ανακατέψει το όνομα μιας χαροκαμένης μητέρας. Δικαιολογημένα η φαεινή ιδέα του έγινε πανελλαδικά δεκτή με ποικίλα απαξιωτικά σχόλια. Τι είχε ο Γιάνης; Ο,τι είχε πάντα. Καλή επιτυχία στη θητεία της, στην κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Χρειάζεται, πάντως, έναν πάρα πολύ έμπειρο διπλωμάτη δίπλα της, για να μπορεί (και πρέπει) να αναφέρεται χωρίς απρόοπτα στα εθνικά θέματα και σε γενικότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Νέα ΔημοκρατίαΠρόεδρος της Δημοκρατίας