Απόψεις|29.01.2020 13:20

Σημειολογικές παρατηρήσεις από την τελευταία επιστολή του Ολυμπιακού

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Πέρα από έναν απίστευτο, αρρωστημένο εγωισμό, στον οποίο είμαστε, βέβαια, συνηθισμένοι πια, η χθεσινή επιστολή του Ολυμπιακού προς τους βουλευτές περιέχει: 

  • Ψεύδη, καθώς ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΕΕΑ ήταν 4-1, ενώ το τελικό ήταν 3-2.
  • Παραπλανητικά στοιχεία, καθώς τονίζει ότι το 80% της επιτροπής έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποκρύπτοντας ότι στην ψηφοφορία έλαβε μέρος το 50% της επιτροπής (πέντε παρόντες από τα δέκα μέλη), στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το 20% που διόρισε η νέα κυβέρνηση. Άρα, το ποσοστό διορισμένων από τη νέα κυβέρνηση σ’ αυτούς που συμμετείχαν ήταν 40%. Και, βέβαια, αυτό το 40%, δύο μέλη δηλαδή, ψήφισε κατά του ΠΑΟΚ, με την προσθήκη ενός και μόνον τρίτου μέλους, διορισμένου από την παλιά κυβέρνηση, και καθόρισαν την απόφαση. Δηλαδή, η συμμετοχή των δύο διορισθέντων (παράτυπα) από τον Αυγενάκη στην απόφαση ήταν 66,6%
  • Αυθαίρετους νομικούς ισχυρισμούς, καθώς υποστηρίζει ότι η απόφαση-πόρισμα της επιτροπής είναι δεσμευτική, κάτι το οποίο νομικά δεν ευσταθεί.
  • Παραπλανητικό ισχυρισμό περί απευθείας αγοράς μιας ομάδας από άλλη, όταν ακόμη και αυτό το πόρισμα, αυτής της επιτροπής, υπό τις συνθήκες που εκδόθηκε, αναφέρεται σε επιρροή μιας ομάδας σε άλλη μέσω παρένθετων εταιρειών, και μάλιστα δύο στη σειρά. Δηλαδή, επιρροή με καραμπόλα ή διά της τεθλασμένης.
  • Μη ευσταθούσα άποψη, σύμφωνα με τα μαθηματικά και την ποδοσφαιρική πρακτική ότι με τον υποτιθέμενο έλεγχο της Ξάνθης από τον ΠΑΟΚ «θα μεταβληθούν τα πρωταθλήματα σε μια στημένη διαδικασία κατά την οποία ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων». Δηλαδή, με δύο υποτιθέμενα εύκολους αγώνες για τον ΠΑΟΚ θα ήταν για πολλά χρόνια γνωστός εκ των προτέρων ο πρωταθλητής. Πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι ο ΠΑΟΚ έγινε πρωταθλητής ξεκινώντας από -3 βαθμούς, ενώ ο Ολυμπιακός, για να είναι πρωταθλητής εκ των προτέρων, τα προηγούμενα χρόνια χρειάζονταν να ελέγχει πολλές ομάδες - και όχι μόνο μία. 
  • Τη λανθασμένη φράση-απόδειξη μικρού πολιτικού βάθους στις σκέψεις των παραγόντων του, ότι «η κοινωνική συνοχή αφορά τους πολίτες όλης της χώρας». Όντως έτσι είναι, αλλά αυτή διαταράσσεται από τον διαχωρισμό και την αντιπαλότητα ομάδων πολιτών και πολύ περισσότερο όταν αυτοί ανήκουν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, έναντι αλλήλων. Με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η φράση φαίνεται ότι οι συντάκτες δεν κατανοούν την έννοια της κοινωνικής συνοχής των πολιτών μιας χώρας. 
  • Την κυνική παραδοχή ότι δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των πολλών οι οποίοι τα ασπάζονται, περί ενότητας του λαού σε δύσκολες εποχές της χώρας, περί ταλαιπωρημένου λαού από την κρίση ο οποίος δεν μπορεί να σηκώσει τη δεδομένη στιγμή έναν, έστω και ποδοσφαιρικό, εμφύλιο, περί της κρισιμότητας των στιγμών. Όλα κομμάτια, αρκεί ο Ολυμπιακός να πάρει το πρωτάθλημα και να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ. Μια νέα και ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή της περίφημης φράσης: «Ο Ολυμπιακός να κερδάει και όλα τα άλλα να πάνε να γ…».

Επίσης φανερώνει:

  • Την πλήρη απουσία κοινωνικής ενσυναίσθησης, με αδυναμία να κατανοήσουν τα συναισθήματα αδικίας που προκάλεσε σε όλους τους φιλάθλους της χώρας η ηγεμονική συμπεριφορά της ομάδας τους στα προηγούμενα χρόνια δια της «Παράγκας» που έφερε το σύνθημα: «Φέρτε πίσω τις Κυριακές μας». Συμπεριφορά για την οποία είναι ήδη υπόδικη η ιδιοκτησία του Ολυμπιακού.
  • Την ύπαρξη ενός κοινωνικού αυτισμού, δηλαδή επικέντρωση μόνο στο πρόβλημά τους (να πάρουν το πρωτάθλημα) και αδυναμία να αντιληφθούν οποιαδήποτε άλλη παράμετρο αφορά στην ύπαρξη και τη λειτουργία μιας χώρας.

Και, βέβαια, για μια ακόμη φορά βρίθει απύθμενου θράσους όταν:

  1. Εγκαλεί την κυβέρνηση ότι ενδίδει σε εκβιασμούς τη στιγμή που κάνει ακριβώς αυτό, προσπαθεί να εκβιάσει προς την επιθυμία της την κυβέρνηση με την επιστολή του Μαρινάκη στους Big4 και με τα ΜΜΕ που διαθέτει.
  2. Εγκαλεί την κυβέρνηση ότι ενδίδει στην παρανομία όταν η ηγεσία της είναι κατηγορούμενη για σειρά αθλητικών και μη παρανομιών
  3. Εμφανίζεται ο ολυμπιακός τιμητής των πάντων, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της προστασίας των θεσμών, της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, ποιοι; Οι υπόδικοι για τον μισό ποινικό κώδικα;

Αυτοί είναι…

Επιτροπή Επαγγελματικού ΑθλητισμούΟλυμπιακόςΠΑΟΚ