Απόψεις|05.12.2018 15:41

Πενθήµερη δοκιµασία για την Ε.Ε.

Γιώργος Καπόπουλος

Πρώτη δοκιµασία η εκλογή του διαδόχου της Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδηµοκρατών το Σάββατο 8/12. Καµιά υποψηφιότητα δεν εγγυάται εκ προοιµίου σταθεροποίηση στη Γερµανία και επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ούτε καν ανασύνταξη εν όψει των ευρωεκλογών της άνοιξης.

Δεύτερη δοκιµασία επίσης στις 8/12, που θα διαπιστωθεί αν οι τακτικοί ελιγµοί του Μακρόν έχουν εκτονώσει το εξεγερσιακό κλίµα που πυροδότησαν οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», που δίνουν ραντεβού κάθε Σάββατο στο κέντρο του Παρισιού και άλλων µεγάλων πόλεων.

Τρίτη δοκιµασία η ψηφοφορία την Τρίτη 11/12 στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο για τη Συµφωνία του Brexit µε κυρίαρχη τη βεβαιότητα στα βρετανικά ΜΜΕ ότι η πρωθυπουργός δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Παρόµοια συναστρία ταυτόχρονων στρατηγικής σηµασίας και βαρύτητας για το µέλλον της Γηραιάς Ηπείρου κρίσεων δεν έχει καταγραφεί και βέβαια είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για σύµπτωση του ηµερολογίου των τριών µεγάλων της Ευρώπης.

Η µια κρίση τροφοδοτεί την άλλη σε σχέση συγκοινωνούντων δοχείων: Η παράλυση της ΕΕ σκιάζει το κόστος ενός σκληρού Brexit και δηµιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η Βρετανία αποµακρύνεται από ένα κλυδωνιζόµενο σκάφος. Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη Γερµανία µετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεµβρίου 2017 έχει σε µεγάλο βαθµό ακυρώσει την πολιτική Μακρόν για επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η εξεγερσιακή κατάσταση στη Γαλλία αλλά και το ψυχόδραµα της ιταλικής ανταρσίας στη δηµοσιονοµική πειθαρχία, έστω και αν λήξει µε συµβιβασµό, ευνοούν την περιχαράκωση της γερµανικής ελίτ στη διασφάλιση της µόνιµης λιτότητας.

Στις 12 ∆εκεµβρίου οι ηγεσίες στην ΕΕ-Ευρωζώνη θα έχουν λάβει ένα ακόµη ηχηρό σήµα κινδύνου.

Άνγκελα ΜέρκελBrexit