Απόψεις|05.12.2018 15:41

Μήπως είναι «κεντρώος» ο Αδωνις;

Χρήστος Μαχαίρας

Ορισµένοι από αυτούς ισχυρίζονται ότι έχουν νόµιµα την επικαρπία του χώρου, άλλοι νιώθουν ιστορικοί ιδιοκτήτες του, κάποιοι τρίτοι σκέφτονται απλά να τον καταπατήσουν.

Οπως και να ’χει, το οικόπεδο του Κέντρου βρίσκεται πάντοτε «εντός σχεδίου», καθώς και κοµµατικά αξιοποιήσιµο είναι και πολιτικά οικοδοµήσιµο. Το ερώτηµα που τίθεται είναι αν θα πρέπει να το αντιµετωπίζουµε ως ακίνητο που αλλάζει χέρια και χρήσεις ή ως ένα σύνολο κοινωνικών αναφορών και ιδεών, µε ρίζες και αντοχή στον χρόνο. Οσο θα πλησιάζουµε προς τις κάλπες, η κουβέντα περί του Κέντρου και των επίδοξων µνηστήρων του θα ανάβει. Το αποδεικνύει η κινητικότητα των ηµερών και η προσπάθεια όλων να διεκδικήσουν τον χώρο, καθώς η προσέλκυση των ψηφοφόρων που στεγάζονται σε αυτόν δεν προσφέρει µόνο ποσοτικά, αλλά και προφανή ποιοτικά πλεονεκτήµατα.

Η Νέα Δηµοκρατία, για παράδειγµα, νιώθει το βάρος της µετακίνησής της προς τα δεξιά και αναπροσαρµόζει την τακτική της: ανοίγεται προς τον µεσαίο χώρο, εντάσσει πρόσωπα µε κεντρώο προφίλ στις γραµµές της και οργανώνει την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γη της κεντροδεξιάς επαγγελίας, θέλοντας να διασκεδάσει τους φόβους που γεννά η ακραία ρητορική και η πληθωρική πολιτική παρουσία του διδύµου Βορίδη - Γεωργιάδη.

Ο λόγος είναι προφανής: βλέποντας το εκλογικό επιτελείο της ΝΔ τη συσπείρωση του κόµµατος να «πιάνει ταβάνι», να προσελκύει δηλαδή το σύνολο όσων ψήφισαν Μεϊµαράκη τον Σεπτέµβριο του 2015, αντιλαµβάνεται ότι χρειάζεται νέες «δεξαµενές». Αν η αξιωµατική αντιπολίτευση επιδιώκει µάλιστα να κρατήσει το χαρτί της αυτοδυναµίας πάνω στο τραπέζι, το άνοιγµα προς τον µεσαίο χώρο µοιάζει µε µονόδροµο.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισµένοι «αστερίσκοι»: όπως έχει αποδειχθεί και ιστορικά, οι διευρύνσεις δεν είναι πάντοτε υγιεινοί πολιτικοί περίπατοι, καθώς συµβαίνει να προκαλούν εσωτερικές αντισυσπειρώσεις. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, µάλιστα, η διεύρυνση προς το Κέντρο ενδέχεται να έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόµενα αποτελέσµατα, προσφέροντας επιχειρήµατα σε όσους φιλοδοξούν να αποκολλήσουν -µικρά έστω, αλλά κρίσιµα- εκλογικά κοινά από τα δεξιά της ΝΔ.

Νέα Δημοκρατία