Απόψεις|01.02.2020 10:18

Θεσσαλονίκη: Ζητούνται χορηγοί, ευεργέτες και εθελοντές για το Mουσείο Φυσικής Ιστορίας

Newsroom

Του Χαρίτωνα Σαρλ Χιντήρογλου* 

Διαισθητικά γίνεται αντιληπτό από τον κάθε πολίτη, τούτης της χώρας, πως ναι μεν μπήκαμε σε άλλες τροχιές της ιστορίας με την έναρξη του 21ου αιώνα, ωστόσο για τη Ελλάδα η περίοδος των σκληρών μνημονίων έκλεισε, και μπήκαμε σε μια άλλη περίοδο. Μια περίοδο που από μια ιστορική άποψη μπορεί  να μοιάζει λίγο – πολύ με εκείνη του προηγούμενου αιώνα. Θα έλεγα όμως πως η χώρα βρίσκεται σε μια διαμάχη ποικίλων γεωπολιτικών συμφερόντων στην οποία κάθε μορφή επενδυτικής δραστηριότητας στα εδάφη της ενέχει παραγοντικό πλεονέκτημα αύξησης της προστιθέμενης αξίας του συνόλου εκείνου που ονομάζεται Ελληνισμός.  
Στο πλαίσιο αυτό και παρατηρώντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αύξηση του παραγωγικού κεφαλαίου της χώρας εκτιμώ πως ήρθε η ώρα να δώσω σε αδρές γραμμές του ιστορικό του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ). Οι ρίζες της δημιουργίας ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (ΜΦΙ) μας γυρνούν σχεδόν μισό αιώνα πριν, όταν διάφοροι καθηγητές του Φυσιογνωστικού Τμήματος της τότε Φυσικομαθηματικής Σχολής, που διαχωρίστηκε στη συνέχεια (αρχές δεκαετίας 1970) σε Τμήμα Βιολογίας και Γεωλογίας, διατύπωναν κάθε φορά που είχαμε πρυτανικές εκλογές την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός ΜΦΙ. Τα χρόνια πέρασαν. Οι προσπάθειες δεν ξεχάστηκαν. Οι γενιές που ακολούθησαν επένδυσαν και αυτές στις αρχικές προσπάθειες. Σήμερα μπορούμε να πούμε, βέβαια, όχι και με τόση περηφάνια, εκτός αν θυμηθούμε τη ρήση «ο επιμένων νικά», πως το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός στην Πόλη της Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Βόρεια Ελλάδα. Ένας θεσμός που ήδη έχει δείξει παραδοτέα στη πόλη και στους πολίτες της, με εκθέσεις όπως το Δεινοθήριο της Λέσβου, και Ορυκτά και Άνθρωπος κ.ά. Ειδικότερα για την δεύτερη που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Γουλανδρή και τον ΣΜΕ, η επισκεψιμότητα μέσα σε τρις μήνες ξεπέρασε τους 20.000 επισκέπτες. Εντύπωση προκάλεσε το 20% ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών τουριστών. 

Οι εγκαταστάσεις του ΑΜΦΙΘ που  παραχωρήθηκαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης βρίσκονται στον ΟΛΘ, και είναι δύο εξαιρετικής αισθητικής κτήρια της πρώην Ναυτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για κτήρια ιστορικής σημασίας για την πόλης. Η τοπογραφία τους, κατά την άποψή μου, είναι εμβληματικής σημασίας, καθώς πλήθος κόσμου πέρασε, περνά και θα περνά από το σημείο εκείνο της πόλης. Με την ελπίδα μάλιστα της αύξησης της Τουριστικής Κρουαζιέρας στην πόλη, το Δ.Σ. του Μουσείου πιστεύει πως θα αποκτήσει ακόμα και μια διεθνή προβολή. 
Οι άνθρωποι που εργάζονται για το Μουσείο είναι πολλοί και άοκνοι.

Προσπαθούν με κάθε δυνατό μέσο να κάνουν το όλο εγχείρημα οικονομικά στιβαρό, ώστε να μην περιφέρονται ως επαίτες από τον έναν πολιτικό φορέα στον άλλο, για να ενισχύσουν οικονομικά ένα όραμα μισού αιώνα. Προσπαθούν να βρουν διαδρόμους επικοινωνίας, να εμπνεύσουν τους πολίτες με τη σημασία της δημιουργίας και της ανάπτυξης του κλάδου που λέγεται Μουσειακή Πολιτιστική – Πολιτισμική Εκπαίδευση. Να εμπνεύσουν τους πολιτικά ιστάμενους για τα οφέλη που μπορεί να έχει η προβολή των ζητημάτων που σχετίζονται με το αστικό περιβάλλον και τον περιβαλλοντικό πολιτισμό. Προσπαθούν να ακολουθήσουν όλα εκείνα τα μονοπάτια της θέσπισης ενός φορέα μη κυβερνητικούμη κερδοσκοπικού, με άλλα λόγια να ακολουθούν όλες εκείνες τις νόρμες των φορολογικών διεκπεραιώσεων. Αρωγοί του οράματος η Πρυτανεία ΑΠΘ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Οι ανάγκες, όμως, είναι πολλές.

Και για το λόγο αυτό ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ, ΕΥΕΡΓΕΤΕΣκαι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Κάθε προσφορά χρήσιμη∙ κάθε υπογραφή απαραίτητη∙ κάθε επαφή ελπιδοφόρα∙ το ΔΣ του ΑΜΦΙΘ θα δίνει μάχες για να παραδώσει στις επόμενες γενιές κάτι που ίσως δεν μπορούν να φανταστούν την αέναη αναγκαιότητά του.  

* Ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου είναι Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ και Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας