Απόψεις|07.02.2020 08:35

3 Νοεμβρίου 2020: Τραμπ εναντίον;

Ρόμπερτ Πεφάνης

Στις 3 Νοεμβρίου 2020, οι Αμερικανοί πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές. Η υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θεωρείται βέβαιη όσον αφορά το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι έχει διχάσει τον αμερικανικό λαό ίσως όσο κανείς άλλος Πρόεδρος της νεότερης ιστορίας των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται στο ποιος θα είναι ο αντίπαλος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Η διαδικασία για την επιλογή του υποψηφίου των Δημοκρατικών έχει ξεκινήσει αρκετούς μήνες τώρα. Ως είθισται, το πλήθος των υποψηφίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ήδη σημαντικός αριθμός έχει αποσυρθεί λόγω χαμηλών ποσοστών και αναιμικής χρηματοδότησης.

Από τους εναπομείναντες υποψηφίους ξεχωρίζουν τέσσερις: η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο «αριστερός» Μπέρνι Σάντερς και ο Πιτ Μπουτέτζετζ, δήμαρχος της πόλης Μπεντ στην Ιντιάνα και ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και τις εσωκομματικές εκλογές στην πολιτεία της Άιοβα, οι Σάντερς και Μπουτέτζετζ προπορεύονται σημαντικά. Σε μια βαθιά διχασμένη Αμερική, όπου οι νεότερες γενεές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στον επαγγελματικό στίβο, στην απόκτηση στέγης και στην αποπληρωμή των υπέρογκων φοιτητικών δανείων, ολοένα και περισσότερο στρέφονται προς μετριοπαθείς υποψηφίους, και όχι σε όσους εκπροσωπούν τον άκρατο φιλελευθερισμό.

Ένα σημαντικό θέμα που επίσης προκύπτει είναι η ηλικία των επικρατέστερων μονομάχων για την Προεδρία. Ο Τραμπ είναι 74, ο Μπάιντεν 76, ο Σάντερς 78 και η Ουόρεν 70 ετών. Οι νεότερες γενιές εκπροσωπούνται από τον 38χρονο Μπουτέτζετζ, που εκτιμώ ότι θα βρεθεί, τελικά, αντιμέτωπος με τον Τραμπ στις 3 Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση νίκης του Τραμπ, κρατήστε το όνομα της βουλευτού Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ του Δημοκρατικού Κόμματος, ως πιθανής υποψηφίας Προέδρου, το 2024!

προεδρικές εκλογέςΝτόναλντ ΤραμπΠιτ Μπούτιτζιτζ