Απόψεις|06.12.2018 15:28

Γαλλία: Ολα για την εξουσία!

Γιώργος Σκαφιδάς

Την άνοιξη του 2017, η επιλογή στη Γαλλία ήταν µάλλον εύκολη και οι διαχωριστικές γραµµές «χοντροκοµµένες». Εµανουέλ Μακρόν ή Μαρίν Λεπέν; Μέσα ή έξω από την Ευρώπη; Με ή χωρίς ευρώ; Ηταν µέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο µανιχαϊστικών διληµµάτων που οι Γάλλοι ψήφισαν Μακρόν σε ποσοστό 66%, αφήνοντας τη Λεπέν περίπου 30 µονάδες πίσω. Οπως είχαν ψηφίσει άλλωστε και Σιράκ την άνοιξη του 2002, τότε σε ποσοστό 82%, ενάντια στην υποψηφιότητα του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Τα δηµοκρατικά αντανακλαστικά εξακολουθούν να λειτουργούν όταν ο κόµπος προσεγγίζει το χτένι. Οι ισορροπίες, ωστόσο, σταδιακά αλλάζουν στον δρόµο προς την άνοιξη του 2019 και τις ευρωεκλογές. Το 82% του Σιράκ έγινε 66% στην περίπτωση του Μακρόν. Και αντιστρόφως, το 18% του πατρός Λεπέν έγινε 34% στην περίπτωση της Μαρίν. Η τάση δυστυχώς... βγάζει µάτι και σε λίγο καιρό ίσως βγάλει και... πρόεδρο στη Γαλλία, ή κυβέρνηση κάπου αλλού, ή µια νέα πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκινώντας από τον ερχόµενο Μάιο.

Η µπάλα (των πρωτοβουλιών) βρίσκεται, άλλωστε, πια στο γήπεδο των ανερχόµενων εθνολαϊκιστών οι οποίοι, όµως, εµφανίζουν και τάσεις προσαρµοστικότητας, φλερτάροντας όχι µόνο µε τα άκρα αλλά και µε το κέντρο όποτε και όπου τους εξυπηρετεί, πάντα βέβαια υπό τον µανδύα ενός φαινοµενικού αντισυστηµισµού.

Ο Μακρόν ως πρόεδρος της Γαλλίας κάνει ακριβώς όσα θα περίµενε κανείς από έναν µεγαλοαστό πρώην τραπεζίτη χωρίς πραγµατικό κοµµατικό µηχανισµό που δεν έχει στην πραγµατικότητα τη στήριξη της Γερµανίας. Η Λεπέν ωστόσο από την άλλη δεν κάνει πια όσα θα περίµενε κανείς τυπικά από την άκρα ∆εξιά, καθώς αλλάζει τροπάριο κατά τρόπο προσχηµατικό. Και όχι µόνο η Λεπέν.

Ο Εθνικός Συναγερµός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) στη Γαλλία πλέον δεν µιλάει για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή το ευρώ. Αλλά και η συγκυβερνώσα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι πια στην Ιταλία επίσης απορρίπτει εµφατικά την προοπτική ενός Italexit. «Πιστεύω στην Ευρώπη»  διαµηνύει πλέον ο Σαλβίνι από την πλευρά του, δηλώντας αποφασισµένος να αλλάξει µεν την ΕΕ αλλά... εκ των έσω, στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές του ερχόµενου Μαΐου.

Τον ίδιο στόχο µοιράζονται άλλωστε και οι... ευρωπαϊστές της ακροδεξιάς παράταξης Vox στην Ισπανία που µόλις την περασµένη Κυριακή εξασφάλισαν 12 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο της αυτόνοµης περιφέρειας της Ανδαλουσίας πάνω σε µια ατζέντα αντιµεταναστευτική, ισλαµοφοβική, φρανκική αλλά και... φιλοευρωπαϊκή συνάµα.
Γίνεται; Για την εξουσία όλα γίνονται. Αρκεί βέβαια να το επιτρέψουν οι ψηφοφόροι...

Εμανουέλ ΜακρόνΜαρί Λεπέν