Απόψεις|16.02.2020 14:11

Προσφυγικό: Εθνικό πρόβληµα µε «silver alert»

Έθνος Γνώμη

Το μεταναστευτικό - προσφυγικό είναι το κορυφαίο θέµα της εποχής µας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχασε πολύτιµο χρόνο, επειδή δηµιούργησε λανθασµένες προσδοκίες στους πολίτες και δυσκολίες στον εαυτό της, θεωρώντας ότι θα µπορούσε να της δώσει πόντους προεκλογικά και να το αξιοποιήσει πολιτικά, χωρίς «να βρέξει τα πόδια της» µετεκλογικά.

Το θέμα έχει εθνικές διαστάσεις. Πρέπει να το δούµε ως χώρα, όπως ακριβώς τις σχέσεις µας µε την Τουρκία. Να βρεθεί δηλαδή µια κοινή γραµµή πλεύσης, µια κοινή πολιτική αντιµετώπισης από τις µεγαλύτερες πολιτικές δυνάµεις του τόπου, µε αυτονόητη προϋπόθεση να είναι αυτή η γραµµή συµβατή µε τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα µας. Και έτσι να πορευτούµε µακριά από παγιωµένες απόψεις άλλων εποχών.

Το ζήτημα αλλάζει ένταση και πυκνότητα συν τω χρόνω. Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιµη να αντιµετωπίσει νέο κύµα προσφύγων-µεταναστών, εφόσον ο Ερντογάν, θέλοντας να πιέσει κυρίως την Ευρωπαϊκή Ενωση για δικά του προβλήµατα ή απλώς για περισσότερους πόρους, «ανοίξει τις πόρτες της εξόδου».

Είναι προφανές ότι δεν µπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί η κατάσταση όπως είναι σήµερα. Τα βήµατα που θα γίνουν µπορούν να είναι αποτελεσµατικά µόνο εφόσον «σπάσουν αβγά».

Η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και η φύση της κάθε δοµής που θα δηµιουργηθεί πρέπει να έχει τέτοιον χαρακτήρα, ώστε και να µπορεί να χρηµατοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι προσωρινά φιλοξενούµενοι που θα µετοικήσουν εκεί να µη φοβίσουν -κυρίως µε τον αριθµό τους- τους τοπικούς πληθυσµούς, δηµιουργώντας ακραίες αντιδράσεις.

Αυτό που ενεδρεύει είναι η εύκολη ροπή προς τον εκφασισµό της κοινωνίας. Οι ακραίες τοποθετήσεις τµηµάτων της δείχνουν ότι όσοι νοµίζουν πως επειδή ηττήθηκε η Χρυσή Αυγή κατέπεσε το φάντασµα της ακροδεξιάς, είναι πολύ γελασµένοι. Το Προσφυγικό πέρα από ένα πρόβληµα που θα µας ταλανίζει για καιρό, θα δηµιουργεί συνεχώς συνθήκες ακροδεξιάς στροφής, αν δεν αντιµετωπισθεί µε κοινή γραµµή, ρεαλιστική, ισοβαρή ως προς τις τοπικές επιπτώσεις, µε ταχύτητα ελέγχων-διεκπεραίωσης και αποφασιστικότητα

προσφυγικόμεταναστευτικό