Απόψεις|16.02.2020 14:20

Στην Ιντλίµπ η τελευταία πράξη της τραγωδίας

Σωτήρης Δανέζης

Στην Ιντλίμπ το τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών στη Βόρεια Συρία, ζουν περίπου 2,5 εκατοµµύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι άµαχοι και παιδιά. Ο ΟΗΕ εκτιµά ότι από τον περασµένο ∆εκέµβριο, όταν ξεκίνησε η τελική επίθεση των δυνάµεων του Ασαντ και των συµµάχων τους, τουλάχιστον 600.000 έχουν πάρει τους δρόµους της προσφυγιάς. Πάνω από 3,5 εκατοµµύρια Σύροι έχουν ήδη περάσει τα σύνορα µε την Τουρκία.

Την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί θεούς και δαίµονες για την Ιντλίµπ και προαναγγέλλει ολοµέτωπο πόλεµο κατά του συριακού στρατού, το Προσφυγικό εξελίσσεται σε ένα από τα ισχυρότερα «χαρτιά» στα χέρια της τουρκικής αντιπολίτευσης και ένα στοίχηµα που ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Ηδη, η δυσαρέσκεια για τους πρόσφυγες στο εσωτερικό θεωρείται µια από τις αιτίες για τις εκλογικές απώλειες του κυβερνώντος κόµµατος σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Και δεν είναι µόνο οι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισµένοι που ο Ερντογάν θέλει να σταµατήσει. Στα πολεµικά µέτωπα το σχοινί είναι έτοιµο να σπάσει. Εχει έρθει η ώρα που η Αγκυρα πρέπει να σταθµίσει τις πραγµατικές δυνατότητες του τουρκικού στρατού και των κατακερµατισµένων µονάδων του, καθώς επιχειρούν να καλύψουν µια συνοριακή γραµµή µήκους εκατοντάδων χιλιοµέτρων, το βάρος των απωλειών που επικοινωνιακά µπορεί να αντέξει και την «υποµονή» της Μόσχας στις τουρκικές επιθέσεις στον στρατό του Ασαντ.

Ρώσοι αναλυτές επιµένουν πως οι µέρες της Τουρκίας στην Ιντλίµπ είναι µετρηµένες και ότι δεν µπορεί να εµπλακεί σε µια παρατεταµένη-αιµατηρή πολεµική αντιπαράθεση στη Συρία, κανείς όµως δεν µπορεί να πει µε βεβαιότητα αν ο Ερντογάν µπλοφάρει ή τελικά θα υλοποιήσει τις απειλές του – στο παρελθόν έχει κάνει και τα δύο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αντιλαµβάνεται ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση των ρωσικών σχεδίων για τη νέα Συρία είναι η Ιντλίµπ να περάσει στον έλεγχο της ∆αµασκού, εφαρµόζει την προσφιλή του τακτική, κατά την οποία κλιµακώνει την ένταση ώστε να προτείνει και να διαπραγµατευτεί την αποκλιµάκωσή της. Σε κάθε περίπτωση, βασική επιδίωξή του είναι να αναγνωριστεί ο αναβαθµισµένος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή, όταν σιγήσουν τα όπλα.

Στην Ιντλίμπ παίζεται πλέον η τελευταία σκηνή της τραγωδίας του συριακού εµφυλίου, αλλά και µια σκληρή παρτίδα «γεωπολιτικού πόκερ» στην οποία ο Ερντογάν ποντάρει ότι θα είναι ανάµεσα στους νικητές.

ΙντλίμπΣυρία