Απόψεις|18.02.2020 19:40

Ο ΣΕΑΑ, τα diesel και η κυκλοφορία ρυπογόνων οχημάτων

Νίκος Λουπάκης

Στο θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων στα αστικά κέντρα επανέρχεται με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ). Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά - ορθώς - επισημαίνεται ότι στα αστικά κέντρα της χώρας μας, δηλαδή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, απαγορεύεται ούτως ή άλλως η κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων Παλαιάς Τεχνολογίας δηλαδή αυτών που είχαν κατασκευαστεί πριν από το 2010 - προδιαγραφών euro4 και προγενέστερα.

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι πριν από το 2010 ούτως ή άλλως πρακτικά στη χώρα μας δεν εισάγονταν τέτοιου τύπου αυτοκίνητα λόγω ακριβώς αυτής της απαγόρευσης οπότε ξανά-ερχόμαστε στο ζήτημα της παραπληροφόρησης σε σχέση με την ενδεχόμενη απαγόρευση ή και εντελώς την κατάργηση των πετρελαιοκίνητων ΙΧ αυτοκινήτων. Έχουμε λοιπόν και λέμε: ενώ κάποιες εταιρείες όντως προχωρούν σε κατάργηση από την γκάμα τους των diesel κάποιες άλλες τα διατηρούν - και μάλιστα διευρύνουν την παρουσία των diesel μεταξύ των μοντέλων τους. Δεν είναι Λοιπόν σωστό το ερώτημα ούτε σωστή ανησυχία σχετικά με το μέλλον των diesel διότι αυτό, ούτως ή άλλως, σχετίζεται και με το μέλλον των βενζινοκίνητων οχημάτων, για τον απλούστατο λόγο ότι όλα τους πρέπει να μπουν κάτω από την ομπρέλα των ορίων του διοξειδίου του άνθρακα που καλείται κάθε εταιρεία να μην υπερβεί.

Και επειδή η παραπληροφόρηση δεν έχει τέλος, και επειδή η σκανδαλολογία δεν έχει τέλος και επειδή κάποιοι σπεκουλάρουν πάνω στο θέμα το Diesel και παίζουν με την ανησυχία αλλά και την τσέπη των Καταναλωτών θα πρέπει να πούμε ότι οι απαγορεύσεις, όπου επιβλήθηκαν σε Ευρωπαϊκές πόλεις, είχαν να κάνουν με Παλαιάς Τεχνολογίας diesel, αυτά ακριβώς που ποτέ δεν εισήχθηκαν επισήμως στη χώρα μας.

Τώρα σε σχέση με την ποιότητα του αέρα ορθώς επισημαίνει ο σύνδεσμος εισαγωγέων ότι θα πρέπει να ενταχθεί οι αστυνομικοί στον τομέα αυτό και ορθώς επισημαίνει επίσης ότι πρόβλημα μεγάλο Δημιουργείται από τα Παλαιάς τεχνολογίας ρυπογόνα μεγάλα οχήματα - φορτηγά και λεωφορεία - στα οποία θυμίζουμε είχε δοθεί παράταση ζωής από ποιον από τον κ. Βορίδη όταν ήταν Υπουργός Μεταφορών.

Και εν τέλει, εάν θέλουμε να μιλήσουμε για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις θα επανέλθουμε στην εξής απλή αλήθεια: η λύση βρίσκεται στη διευρυμένη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς που θα πρέπει να είναι τέτοιας ποιότητας και να έχουν τόσο πυκνά δρομολόγια και να είναι τόσο εξυπηρετικά που να τα προτιμούν οι οδηγοί αντί των αυτοκινήτων τους, στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Και σε αυτό ακριβώς το αστικό περιβάλλον είναι που θα έπρεπε να γίνουν τα πρώτα βήματα της ηλεκτροκίνησης ακριβώς από τους τομείς αυτούς που αποδεικνύονται οι πιο ρυπογόνοι: με τον αποφασιστικό εξηλεκτρισμό δηλαδή, σε πρώτη φάση, των μεταφορών εν γένει αφήνοντας τον εξηλεκτρισμό των επιβατικών αυτοκινήτων να γίνει πιο «ήπια».

ατμοσφαιρική ρύπανσηΣΕΑΑdiesel