Απόψεις|07.12.2018 15:23

Μια συγκέντρωση κρας τεστ για το «Μακεδονικό»

Βούλα Κεχαγιά

Ή να παίξεις στην έδρα του «αντιπάλου» σου για να εντοπίσεις τις αδυναµίες του. Κάπως έτσι το Μαξίµου αποφάσισε να οργανώσει ανοιχτή συγκέντρωση και πρωθυπουργική οµιλία στη Θεσσαλονίκη, που κάποιοι προσπαθούν να τη µετατρέψουν σε «σφηκοφωλιά» των αντιδράσεων για το «Μακεδονικό».

Η συγκέντρωση θα γίνει στην καρδιά της συµπρωτεύουσας, στο Παλέ Ντε Σπορ, την επόµενη Παρασκευή, την ίδια ηµέρα δηλαδή που οι ένστολοι θα εισπράττουν σε µία δόση τα αναδροµικά. Ακριβώς την ίδια ηµέρα θα αρχίζει στην Ολοµέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισµό του 2019.

∆εν ξέρουµε εάν ο Τσίπρας θα καταφέρει να βάλει πολλά τρίποντα µε την οµιλία του στο Παλέ. Οµως, οπωσδήποτε µια ανοιχτή συγκέντρωση στη µεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας που αντιστέκεται στη Συµφωνία των Πρεσπών είναι ένα κρας τεστ για την κυβέρνησή του.

Ο πρωθυπουργός επιθυµεί να δείξει ότι παραµένει ισχυρός, ότι δεν φοβάται να περπατήσει στα κάρβουνα και ότι οι εντυπώσεις που επιχειρεί να δηµιουργήσει η αντιπολίτευση πως είναι ένας ανεπιθύµητος ηγέτης είναι απλώς ποµφόλυγες εσωτερικής κατανάλωσης. Προφανώς και από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας θα επισηµοποιήσει την κάθοδο της Κατερίνας Νοτοπούλου για τον δήµο.

Ο Μπουτάρης µπορεί να βγήκε από τη µάχη των επερχόµενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ή να κάνει νερά ξορκίζοντας τις λεγόµενες κοµµατικές υποψηφιότητες, όµως βαθιά µέσα του γνωρίζει ότι η πόλη δεν έχει πολλές επιλογές και κυρίως δεν έχει την πολυτέλεια για πισωγυρίσµατα.

Επί της ουσίας η εµφάνιση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη σηµατοδοτεί την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού µετώπου απέναντι στις ακραίες φωνές και σε όλους όσοι επιµένουν σε λογικές συντήρησης. Το ίδιο ισχύει και για την περιφέρεια. Οι δηµοκρατικές δυνάµεις έδειξαν ότι επιθυµούν τη συµπόρευσή τους αφήνοντας πίσω τις διαφορές που χωρίζουν την κορυφή.

Τα διλήµµατα είναι έωλα και η συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού ψηφοδελτίου για την Κεντρική Μακεδονία είναι µάλλον µονόδροµος.

Μέγαρο ΜαξίμουΜακεδονικό