Απόψεις|23.02.2020 12:48

Novartis και κοινή λογική

Έθνος Γνώμη

Yπαρχει σκανδαλο Novartis; Υπάρχει και εδώ, όπως σε όλο τον κόσμο. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, για να «σμπρώξουν» στην κατανάλωση τα δικά τους σκευάσματα, χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο. Η δουλειά τους γινόταν κυρίως μέσω γιατρών αλλά και στελεχών της διοίκησης του συστήματος Yγείας.

Στην ελληνικη εκδοχη, υπήρξε και η βάσιμη ή αβάσιμη υποψία για εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων. Η δικογραφία για τους επτά (Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μάριος Σαλμάς, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιάννης Στουρνάρας) μπήκε ήδη στο αρχείο επειδή δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο, ενώ ανοικτή παραμένει ακόμα η διαδικασία για τους Αδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λοβέρδο.

Η καταθεση ή μη των προστατευόμενων μαρτύρων στην αρμόδια και έχουσα δικαστικές αρμοδιότητες Επιτροπή της Βουλής ανάγεται σε μείζον και κομβικό θέμα. Γίνονται λεονταρισμοί και λέγονται λόγια που δεν αντιστοιχούν στον κοινό νου.

Σε καθε χωρα οι μάρτυρες που προστατεύονται με δικαστική απόφαση καταθέτουν έτσι ώστε να διατηρείται η ανωνυμία τους. Προστατεύονται. Γι’ αυτό και ονομάζονται «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Ας καταθέσουν, λοιπόν, χωρίς να δοθούν βορά «τοις κυσί». Το να γίνουν άθυρμα στα χέρια βουλευτών που ντύθηκαν προσωρινά, ελέω του κατάπτυστου νόμου «περί ευθύνης υπουργών», τον δικαστικό μανδύα, ενώ σκέφτονται μόνον το κομματικό συμφέρον, είναι λάθος. Δείχνει μια χώρα ανώριμη να προστατεύσει ακόμη και τη βασική διάκριση των εξουσιών.

Συνεπώς, να καταθέσουν, αλλά δίχως να απειλείται η ανωνυμία τους. Και να ερωτηθούν για όσα πρέπει από τους βουλευτές. Και να προχωρήσει η υπόθεση. Της οποίας η ουσία είναι, για να μην ξεχνιόμαστε, ότι η Ελλάδα έφτασε να έχει φαρμακευτική δαπάνη εφάμιλλη χώρας με πληθυσμό 60 και 70 εκατομμυρίων κατοίκων. Κάποιοι πλούτισαν και η Ελλάδα φαλίρισε… Ας μη χάσουμε το δάσος...

Novartis