Απόψεις|23.02.2020 16:48

Τα τρία «κλειδιά» για τη δεύτερη φορά Αριστερά

Βούλα Κεχαγιά

Στην πρόσφατη εμφάνισή του στη live διαδικασία iAsk&Watch του iSYRiZA ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε γιατί το κόμμα του δεν ασκεί αντιπολίτευση με δυναμισμό. Εκείνος αρνήθηκε τη διαπίστωση που έγινε από γυναίκα-μέλος του κόμματος και υπερασπίστηκε τη λογική τού να μη «σπαρταρά» κανείς μόνο και μόνο για να αποσπάσει την προσοχή της κοινωνίας. Επέμεινε στην αποτελεσματικότητα της εμπεριστατωμένης αντιπολίτευσης, η οποία κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσε και να αποτελέσει το όχημα για τη δεύτερη φορά Αριστερά.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τρία πράγματα πρέπει να κάνει το κόμμα του ώστε να κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση: Να δικαιώσει τους πολίτες που τον ψήφισαν τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να τον εμπιστευθούν εκ νέου να κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι της αποχής ψηφοφόρων (περίπου ένα εκατομμύριο) που ενώ είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα το 2015, στις τελευταίες εκλογές σνομπάρισαν την κάλπη, και να πάρει ένα ποσοστό από τις ψήφους των πολιτών που ψήφισαν τη ΝΔ. Είτε γιατί ήλπιζαν σε έναν ουρανό πιο γαλανό, είτε γιατί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πηγή για όλα τα δεινά.

Το τρίτο αυτό στοιχείο συνιστά για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ και το κλειδί που θα ανοίξει τις πόρτες για την επανάκαμψή του στην εξουσία. Προεκλογικώς, μετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξαν πως ένα ποσοστό της τάξης του 65% του εκλογικού σώματος δήλωνε ότι εάν θα απέκλειε ένα κόμμα από την ψήφο του, αυτό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ ήταν περίπου στο μισό. Με βάση το συγκεκριμένο εύρημα η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να θεωρηθεί και θρίαμβος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί πως για να αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να σπάσει αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ τείχος του 65%, που αποτελεί ίσως και την ορθότερη απάντηση για τα αίτια της ήττας. Πρόκειται για ένα ποσοστό του εκλογικού σώματος που αρνείται να ομολογήσει την απογοήτευσή του από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προτιμά την αυθυποβολή για να πειστεί πως η κατάσταση στη χώρα είναι καλύτερη και επιλέγει την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη και για τις στραβοτιμονιές του «γαλάζιου» Μαξίμου... Κάπως έτσι, σε ένα κοινό που προσποιείται πως δεν ακούει, πως δεν βλέπει και πως δεν προσβάλλεται, οι δηλώσεις Γεωργιάδη πως εάν ο Τσίπρας είναι μπλεγμένος στη Novartis μπορεί να φάει ισόβια λειτουργούν απλώς ως ένα χάιδεμα των αυτιών.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας