Απόψεις|01.03.2020 16:14

Κάποιοι φοράνε μάσκες, αλλά δεν είναι καρναβάλια

Άντζελα Ζιούτη

Χρειαστήκανε όλο κι όλο τρία ελαφρά ξυλάκια, περίπου ογδόντα εκατοστά το καθένα, χαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον, γερό σπάγκο, λεπτό σύρμα, κολλητική ταινία και χρωματιστά χαρτιά για την ουρά. Στα άκρα από κάθε ξυλάκι έγιναν δυο μικρές εγκοπές.

Δέθηκαν γερά μεταξύ τους τα τρία ξυλάκια με τον σπάγκο, και αφέθηκαν περίπου μισό μέτρο χάρτινες κορδέλες ακόμα να κρέμονται. Και έτοιμος ο χαρταετός. Πολύχρωμος και με μια τεράστια ουρά να πετάξει, όσο πιο ψηλά γίνεται στον καθαρό ουρανό της… Καθαρής Δευτέρας. Κάποιος που θα φοράει μάσκα θα κρατάει σφιχτά την καλούμπα. Αλλά αυτή δεν θα είναι αποκριάτικη μάσκα. Θα είναι μία μάσκα που την αγόρασε από το φαρμακείο. Για να προστατευθεί από τη μόλυνση του κοροναϊού. Αυτές οι Αποκριές θα είναι διαφορετικές από τις άλλες.

Ο καιρός θα συνηγορήσει. Στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, θα υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια με λίγα μποφόρ. Στις Ανατολικές και Νότιες περιοχές, θα έχει επίσης καλοκαιρία. Εφοδιασμένοι με άφθονο ταραμά, ελιές, χαλβά, λαγάνα και φασολάδα οι περισσότεροι όμως θα κάνουν κούλουμα κατ΄ οίκον. Έτσι κι αλλιώς η απόδραση στην Πάτρα ματαιώθηκε. Μαζί με την ματαίωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων στην αχαϊκή πρωτεύουσα λόγω των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας. Πάνω απ’ όλα η υγεία. Τα άρματα της Αποκριάς δεν θα παρελάσουν φέτος εκεί όπως και πουθενά αλλού. Ούτε στην Ξάνθη. Ούτε στην Σκύρο. Ούτε στην Κοζάνη.

Δεκάδες ξενοδοχεία δέχονται ακυρώσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα χάνοντας έναν τζίρο σημαντικό για την βιωσιμότητα τους. Στα εστιατόρια οι σερβιτόροι κινδυνεύουν να μην βγάλουν μεροκάματο το τριήμερο της Αποκριάς και τα ποσά που έχουν καταβληθεί για αποκριάτικες στολές για τη συμμετοχή σε γκρουπ θα πάνε στον «βρόντο».

Ο κοροναϊός όμως δεν τα καταλαβαίνει αυτά. Δεν νοιάζεται αν το Καρναβάλι για πολλές πόλεις και ειδικά για την Πάτρα, αποτελεί πόλο οικονομικής επιβίωσης. Άραγε το Κράτος θα αποζημιώσει τους πολίτες του που υφίστανται ζημιές από τον φόβο διάδοσης του κοροναϊού; Ένας φόβος που μοιάζει να φέρνει την καταστροφή σαν ένας απροειδοποίητος σεισμός ή κάποια άλλη φυσική καταστροφή.

Υπενθυμίζεται, ότι το καρναβάλι στην Πάτρα μετρά σχεδόν δύο αιώνες ζωής. Δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις του μόνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και μετέπειτα στην διάρκεια του εμφυλίου. Και δεν θα πραγματοποιηθούν και φέτος. Το μόνο που θα θυμίζει Καρναβάλι θα είναι οι χειρουργικές μάσκες που θα φοράνε οι πολίτες στο δρόμο, στα ταξί, στην λαϊκή αγορά και στις τράπεζες, στις καφετερίες, στα μπαρ και στις αλάνες.

μάσκεςκαρναβάλι