Απόψεις|01.03.2020 22:05

Κάνε το σωστό

Σπύρος Αλεξίου

Η κυβέρνηση απαντά στον κυνισμό και τους εκβιασμούς Ερντογάν με ένα ασύμετρο κρεσέντο βίας και μάλιστα απέναντι στους λάθος ανθρώπους.  Εχει ξανακάνει το ίδιο λάθος, όταν έστειλε τα ΜΑΤ να δείρουν τους νησιώτες που δοκιμάζονται σκληρά από το προσφυγικό. Το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού.

Η Τουρκία έχει περισσότερους από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της. Πραγματικά πολλούς και ο Ερντογάν τους χρησιμοποιεί ως πιόνια σε ένα παιχνίδι  εκβιασμού της Δύσης ώστε να παίρνει χρήματα και πολιτική στήριξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Κατά καιρούς άφηνε ανεξέλεγκα τα συνορά της.  Πρώτη φορά, όμως είναι, που ελληνική κυβέρνηση αντιδρά με σπασμωδικό τρόπο προσπαθώντας να κάνει επίδειξη δύναμης. Και την κάνει απέναντι σε λάθους ανθρώπους, τους πρόσφυγες. 

Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με βαναυσότητα στα πολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν, χτυπώντας το σαμάρι αντί για το γαϊδούρι. Αν θέλει να δείξει δυναμισμό και «μαγκιά» ας το δείξει απέναντι στους ίδιους τους Τούρκους. Ας αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ΑΟΖ και τον «Πορθητή» που κόβει βόλτες ανενόχλητος στο Αιγαίο. Είναι πολύ εύκολο να κερδίζεις «νίκες» απέναντι σε άοπλα γυναικόπαιδα. Οι πρόσφυγες, όμως, δεν είναι ο εχθρός. Είναι άνθρωποι βασανισμένοι, έχουν δικαιώματα και τα έχουμε αναγνωρίσει μέσα από τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει για το άσυλο και την προστασία των προσφύγων. Και οφείλουμε να τα σεβόμαστε και  όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να τιμάμε την υπογραφή μας. 

Ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι a la carte. Και όταν οι άλλοι τα παραβιάζουν, δεν είναι δικαιολογία για να τα παραβιάζουμε εμείς. Αλλιώς χάνουμε το δικαίωμα να επικαλούμαστε το διεθνές Δίκαιο, όπως παρατήρησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Το τύρι το είδαμε, την φάκα;

Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση χέρι με χέρι με τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στοχοποίησαν τους πρόσφυγες, δημιούργησαν κλίμα «πολεμικό», εχθρικό, φοβικό, πολωτικό και ξύπνησαν τα χειρότερα ένστικτα της κοινής γνώμης. Ομως, νίκη και μαγκιά δεν είναι να στέλνεις στρατό και ΜΑΤ να πετάνε κρότου λάμψης και να βαράνε άοπλους και νηστικούς, αλλά να αντιμετωπίσεις τους Τούρκους στο Αιγαίο και να διασφαλίσεις την ΑΟΖ μας. Εκεί σε θέλω μάγκα μου. 

Παρόλη την καταστροφολογία, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Από τους πρόσφυγες τουλάχιστον.  Πρώτον δεν τους ενδιαφέρει να μας εξισλαμίσουν. 400 χρόνια τουρκικής κατοχής και δεν έγινε. Δεύτερον δεν τους ενδιαφέρει να πάρουν τη χώρα και την θέση μας. Θα πρέπει να είσαι ντιπ τρελός για να θες να κληρονομήσεις 400 δισ. χρέος, 30.000 ανά κεφάλι. Να περάσουν θέλουν τράνζιτ για να πάνε σε μια πολιτισμένη χώρα του Βορρά. 

Τρίτον δεν υπάρχει περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να τους ανακόψεις με τη βία. Είναι απελπισμένοι και αποφασισμένοι. Θα βρουν τον δρόμο για την Δύση. Οπως τον βρήκε το ένα εκατομμυριο που έχει ήδη περάσει από το 2015. 

Τέταρτον 60.000 που έχουμε αυτή την στιγμή, είναι ένα αστείο νούμερο για τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Ακομά και να μπουν οι 20.000 - 30.000 που συνωστίζονται σήμερα σε Εβρο και παράλια. Τα νούμερα είναι διαχειρίσιμα. Μην ξεχνάμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε πάνω από 1 εκατομμύριο. Ξεχάσατε την Ειδομένη; 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τραγικοποεί και συντηρεί μια υστερία και ένα φόβο για πιστεύει ότι θα πανηγυρίσει αργότερα οτι το έλυσε με δυναμικό τρόπο. Αλλά πίσω έχει αχλάδα την ουρά. Το πιθανότερο είναι να την πατήσει, όπως σε Χίο και Λέσβο. Να καταφέρουν δηλαδή οι πρόσφυγες να παρακάμψουν όλα τα σούπερ μέτρα της. Ηδη συμβαίνει…

ΈβροςμετανάστεςπρόσφυγεςσύνοραΤουρκία