Απόψεις|03.03.2020 11:50

Μίζα και ξύλο. Παπατζιλίκι και ξύλο. Ανικανότητα και ξύλο

Νίκος Ξυδάκης

Λυσσασμένοι χούλιγκαν µεταµφιεσµένοι σε µατατζήδες µε πολιτικά ρούχα, γκλοµπ και κράνη, κυνηγούν Χιώτες, καβαλάνε κιγκλιδώµατα, ξυλοκοπούν ανελέητα ξεµοναχιασµένους. Το πλοίο της επιστροφής τούς περιµένει στο λιµάνι των Μεστών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, πολιτικοί προϊστάµενοι των χούλιγκαν, κατάφεραν να εξευτελίσουν κάθε έννοια κράτους δικαίου, εξευτέλισαν ακόµη και το κρατικό µονοπώλιο της βίας: οι χούλιγκαν προπηλάκιζαν λιµενικούς και ιερείς. Μας υπενθυµίζουν επίσης µε πρωτοφανή τρόπο πόσο ανίκανη είναι αυτή η κυβέρνηση των αρίστων σταυροπροσκυνητών. Πόσο κουτή. Και ως εκ τούτου, πόσο αδίστακτη µπορεί να γίνει.

«Μην έρχεστε. Ο δρόµος για την Ευρώπη δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας». ∆ήλωσε ο πρωθυπουργός, νοµίζοντας ότι απευθύνεται και εισακούεται από πρόσφυγες στα µικρασιατικά παράλια. Φευ, οι πρόσφυγες των βοµβαρδισµών και των τζιχάντ δεν ακούν! Στην πραγµατικότητα, αυτοί που τον ακούν έξαλλοι είναι οι Ελληνες κάτοικοι των νησιών του Αναταολικού Αιγαίου, και ακούν αυτό: Ολοι οι εισερχόµενοι πρόσφυγες θα εγκλωβίζονται στις σπιναλόγκες· η ενδοχώρα θα µείνει καθαρή, τα νησιά θα είναι τα σύγχρονα λαζαρέτα, τα λοιµοκαθαρτήρια, όπου θα αποµονώνονται ο λοιµός και η χολέρα… Με βαρδιάνους τα drones. Ο φερόµενος ως φιλελεύθερος πρωθυπουργός αντιλαµβάνεται την παγκόσµια προσφυγική κρίση σαν πρόσκαιρο λοιµό· άρα την αντιµετωπίζει µε µέτρα καραντίνας, µε αποµόνωση και εντέλει µε τελετουργική θυσία των νησιωτών εκλογέων. Μάλλον χειρότερα από τον οµογάλακτό του Βίκτορ Ορµπαν, που δέρνει ανελέητα τους πρόσφυγες στους ηλεκτροφόρους φράχτες της χερσαίας συνοριογραµµής του. Ο Κ. Μητσοτάκης δέρνει Ελληνες πολίτες. Και δηλητηριάζει το κοινωνικό σώµα µε βία και ρατσισµό. Επειδή είναι ανίκανος να σκεφτεί και να διαχειριστεί µε πολιτικούς όρους ένα µείζον πολιτικό, πλανητικό πρόβληµα. Ρουσφέτι και ξύλο. Μίζα και ξύλο. Παπατζιλίκι και ξύλο. Ανικανότητα και ξύλο.

Οπως και να περιγράψεις τις πολιτικές πρακτικές της ∆εξιάς, το ξύλο είναι πάντα παρόν. Η καταστολή, η βία υποκαθιστούν την πειθώ, τα επιχειρήµατα, την ανάλυση, την κατανόηση, τη διαχείριση, τον πραγµατισµό, τις λύσεις. Και βέβαια καµουφλάρουν βολικά την καθηµερινή πολιτική ατζέντα στα υποτακτικά ΜΜΕ, µε τη µάσκα του δόγµατος «τάξη και ασφάλεια», όταν τα γεγονότα είναι ζόρικα και φανερώνουν τις µύριες διαχειριστικές και στρατηγικές ελλείψεις των κυβερνώντων. Φοβούµαι ότι το φιάσκο της Χίου και της Λέσβου δεν θα σταµατήσει τον κατήφορο τούτης της κυβέρνησης ανίκανων και αδίστακτων. Ηδη το φιάσκο οδηγεί σε νοµιµοποίηση των χουλιγκάνων πραιτωριανών – η γλυκιά βία που επαγγέλλονται τα ορφανά του ΛΑΟΣ. Ηδη το δηµόσιο χρήµα της υπέρχρεης Ελλάδας, όχι το κοινοτικό, ρέει προς τους εργολάβους κατασκευαστές των δοµών εγκλεισµού. Και άλλο πολύ χρήµα θα πέσει σε άριστους για τον εξοπλισµό, την τροφοδοσία, τη λειτουργία, την ασφάλεια, τα logistics.Και σε δεύτερο χρόνο, το κυβερνητικό φιάσκο µπορεί να οδηγεί στην αποδοχή της ρατσιστικής πρότασης για στρατόπεδα εγκλεισµού σε ξερονήσια – πρόταση ηθικού και υλικού κόστους, που έχει ήδη ακουστεί και θα πολλαπλασιαστεί οσονούπω από τα ίδια χουντοδεξιά στελέχη. Πρόταση που έχουν απευθύνει προς την Ελλάδα διάφοροι νεοφασίστες από τις χώρες του Βίσεγκραντ και την Αυστρία. Μια απορία: Τι θα έπραττε ο Κ. Μητσοτάκης αν ήταν πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2015, µε τους ένα εκατοµµύριο πρόσφυγες; Θα έδερναν τα ΜΑΤ τις θάλασσες και τις ΜΚΟ; Απορία φαρµακωµένη: Πώς θα σκεφτεί και τι θα πράξει ο ίδιος πρωθυπουργός, τούτη η κυβέρνηση Μίζα και Ξύλο, όταν η σοβούσα ελληνοτουρκική κρίση φθάσει σε σηµείο ανάφλεξης;

μεταναστευτικό