Απόψεις|05.03.2020 20:00

Κοροναϊος: Ποιος άραγε θα κλείσει τις πόρτες στο Ολυμπιακός - Γουλβς;

Νίκος Τζιανίδης

Η τρομολαγνεία κυριαρχεί απέραντη στις μέρες και στις νύχτες μας πια. Κάτι οι «ράδιο αρβύλα» ειδήσεις για επιστράτευση στον Εβρο, κάτι οι πανικόβλητοι «νομοταγείς οικογενειάρχες» που προβλέπουν τη συντέλεια του κόσμου, χάσαμε τον ύπνο μας… Κι από την άλλη οι ιώσεις.

Ο φόβος για την εξάπλωση του κοροναϊού οδήγησε την περασμένη εβδομάδα, ταχύτατα, την κυβέρνηση στο να εκδώσει απαγόρευση για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια. Και – επίσημα τουλάχιστον – παρέλαση καρναβαλιστών δεν έγινε. Η Πάτρα έμεινε δίχως βασιλιά καιόμενο στο λιμάνι και η Ξάνθη δίχως εστεμμένη Τζούλια Νόνα… Του χρόνου, να είμαστε καλά!

Ηταν μια κίνηση της κυβέρνησης σχεδόν σωστή. Κοροναϊός σου λέει, τι θα γίνει με όλους αυτούς που θα στριμωχτούν σε μια πόλη και θα βήχουν, θα φτερνίζονται, θα αγκαλιάζονται θα φιλιούνται;

Το καρναβάλι πάει έφυγε και καλώς ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις του. Τα γήπεδα όμως τα ποδοσφαιρικά και τα μπασκετικά γιατί μένουν ανοιχτά; Στην Ιταλία, αποφασίστηκε οι ευρωπαϊκοί αγώνες Γιουβέντους - Λυών, Ιντερ - Χετάφε και Ρόμα – Σεβίλλη να διεξαχθούν δίχως θεατές· το ίδιο και στον αγώνα Βαλένθια – Αταλάντα στην Ισπανία. Στην Ελβετία έχει σταματήσει το πρωτάθλημα. Στην Ισπανία συζητούν για κλείσιμο των θυρών, ακόμα και για αναβολή αγώνων. Στην Αγγλία γίνονται μυστικές συσκέψεις και έχει αποφασιστεί (όπως ακούγεται) ότι με το παραμικρό κρούσμα κοροναϊού θα κλείσουν τα γήπεδα.

Εδώ στην Ελλάδα τι γίνεται; Ακούστηκε κάτι; Μόνο για τα καρναβάλια η βιασύνη μας; Μήπως αυτοί που κυβερνούν τούτο τον τόπο δεν είναι οι πολιτικοί, αλλά οι παράγοντες του αθλητισμού, ή πιο σωστά κάποιοι μεγαλοπαράγοντες;  Το ΣΕΦ δεν έπρεπε να κλείσει την πόρτα στους θεατές; Τι θα πει απολυμάνθηκε; Αν ανάμεσα στους φίλαθλους κάποιος προσβεβλημένος από τον κοροναϊό άρχιζε να φτερνίζεται και να βήχει η απολύμανση θα προστάτευε τους γύρω του; Σίγουρα όχι!

Και αν με τόση σπουδή και θαυμαστή ταχύτητα οι καρνάβαλοι ρίχτηκαν στην πυρά του κοροναϊού, γιατί δεν αναστέλλονται τα πρωταθλήματα τα ποδοσφαιρικά ή να κλείσουν οι πόρτες για τους φιλάθλους; Μήπως τότε ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αγωνιστεί με την Αγγλική Γουλβς κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που σημαίνει απώλεια εσόδων και ισχύος; Λέμε τώρα.

Το να φοβάσαι το χειρότερο, συχνά γιατρεύει το χειρότερο, λένε. Εδώ φοβόμαστε ό,τι έχει να κάνει με τα γιγάντια συμφέροντα και συνήθως οδηγούμαστε στα «χειρότερα». Τα συμβόλαια των συνδρομητικών καναλιών κρατούν τα γήπεδα ανοιχτά και τα κέρδη των υπερπαραγόντων του τόπου και του ποδοσφαίρου βάζουν πλάτη… στον κοροναϊό! Ετσι είναι.

Δεν μπορεί να ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και για τις ποδοσφαιρικές σχεδόν να μην γίνεται καν συζήτηση. Τι ωραίος ο επιλεκτικός φόβος. Τι περισσή σπουδή για τις «παρωνυχίδες» όταν πλάι μας οι πληγές οι βαθιές κακοφορμίζουν διαρκώς…

ελληνικό ποδόσφαιρομέτρα κορονοϊόςγήπεδο