Απόψεις|09.12.2018 17:02

Κοινωνικές στροφές

Έθνος Γνώμη

Η μεγάλη δημοσκόπηση της Κάπα Research που δηµοσιεύει σήµερα το «Εθνος» οριστικοποιεί κάποια µηνύµατα που στέλνει όλα τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία – δηλαδή τη στροφή προς µια «αντισυστηµική» αντίληψη των πραγµάτων, αλλά και µια έντονη πόλωση που καθιστά αδύνατη κάθε συνεννόηση µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυριαρχεί µια αντίληψη «αντί»: η αιτιολόγηση ψήφου για όσους κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά το «να µην επιστρέψει στην εξουσία η ∆εξιά» και για όσους προσανατολίζονται προς τη Ν∆ το «να φύγει αυτή η κυβέρνηση»...

Η διαπίστωση αυτή δίνει και το µέτρο της έντασης που θα κυριαρχήσει στην προεκλογική ατµόσφαιρα – αλλά και τα ελάχιστα περιθώρια που διαφαίνονται για διάλογο µεταξύ των κοµµάτων, ειδικά τώρα που η διαφορά µεταξύ των δύο πρώτων στην πρόθεση ψήφου δείχνει να περιορίζεται σε κάποιο βαθµό.

Παράλληλα, είναι ενδιαφέρον ότι η συµπάθεια για τη δράση οµάδων όπως ο «Ρουβίκωνας» -ακόµα και για την περίπτωση που θελήσει να δηµιουργήσει πολιτικό κόµµα- καταγράφεται ως ιδιαίτερα σηµαντική, λίγο κάτω από το 10%, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκλογική συµπεριφορά του συγκεκριµένου κοινού.

Ακόμα, το εκλογικό σώµα εκφράζει ιδιαίτερη συµπάθεια για κινήµατα διαµαρτυρίας όπως τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία – και µάλιστα σε ποσοστό πάνω από 70%, πράγµα που σηµαίνει ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν αφήσει βαθιά πληγή στο σώµα της ελληνικής κοινωνίας.

Παρόλα αυτά, οι Ελληνες εκφράζουν µεγαλύτερη αισιοδοξία για την επόµενη χρονιά – κάτι που µπορεί να ερµηνευτεί ως µια ισχυρή προσδοκία βελτίωσης του επιπέδου ζωής µετά την έξοδο από τα µνηµόνια, αν και το συγκεκριµένο γεγονός δεν σπουδαιολογείται ούτε από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόµµατος…

κίτρινα γιλέκαδημοσκόπηση