Απόψεις|09.12.2018 17:05

Ποταμιού... ανάβασις

Βούλα Κεχαγιά

Ο πρώτος δεν πήγε στο Συνέδριο των «ποταµίσιων» για λόγους πολιτικής αβρότητας, όµως ο Σταύρος δεν έχει τέτοια κολλήµατα.

Είναι πάλι γεγονός πως και η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πείθεται πως ο Θεοδωράκης έχει καταλήξει µέσα του να αποξηράνει το Ποτάµι, ώστε να µη διεκδικήσει την αυτόνοµη κάθοδό του στις επόµενες εκλογές. Για τους «ποταµίσιους» µάλλον είναι µικρό το κακό. Οι µισοί το φωνάζουν πως θέλουν να µετακοµίσουν στη Νέα ∆ηµοκρατία, άλλοι θεωρούν πως το Ποτάµι είναι πια ένας πολιτικός οργανισµός που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και κάνα δύο ενδεχοµένως και να νιώσουν λύτρωση για να αποδεσµευτούν χωρίς ενοχές και να κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ/

Το Μαξίµου τα γνωρίζει όλα αυτά από το καλοκαίρι. Οταν ο Θεοδωράκης έκοψε ξαφνικά τις γέφυρες που είχε ρίξει προς την κυβέρνηση και άνοιξε συζητήσεις µε τους «γαλάζιους». Αυτό που ωστόσο δεν έχει καταλάβει ακόµη η κυβέρνηση είναι εάν η όποια εκτροπή του Ποταµιού προς την Πειραιώς θα επηρεάσει και τη στάση του σε ό,τι αφορά τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Λογικά, ο Θεοδωράκης είναι δύσκολο να βάλει όπισθεν και να πει ότι δεν ψηφίζει το «Μακεδονικό». Οµως η αξιωµατική αντιπολίτευση θεωρεί πως του έχει βρει ισχυρό άλλοθι στους ισχυρισµούς Ζάεφ περί διδασκαλίας της «µακεδονικής» γλώσσας για να την κάνει γυριστή. Ή εν πάση περιπτώσει για να βάλει όρο για την ψήφο του Ποταµιού τον προσδιορισµό ηµεροµηνίας εκλογών από τον πρωθυπουργό. Κακά τα ψέµατα. Βοηθούν και οι τελευταίες δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ σε µία πιθανή υπαναχώρηση του Ποταµιού.

Οµως και πάλι το Μαξίµου φαίνεται πως κάνει τους δικούς του λογαριασµούς. Στις πράξεις της απλής αριθµητικής η κυβέρνηση συγκεντρώνει άθροισµα 151 βουλευτών και δεν δείχνει να ανησυχεί. Για λόγους πρεστίζ δεν θα ήθελε µία διεθνής ιστορική συµφωνία να περάσει µε λιγότερες ψήφους. Με βάση αυτό ποντάρει στις χρυσές εφεδρείες.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣταύρος Θεοδωράκης