Απόψεις|09.12.2018 17:28

Η «συνταγή» για επιστροφή σε... προµνηµονιακούς µισθούς

Μάκης Αποστόλου

Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνεργοι στα τέλη του περασµένου Σεπτεµβρίου ήταν κατά 450.000 άτοµα λιγότεροι σε σχέση µε τον Ιούλιο του 2013, που είχε καταγραφεί το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (µε εποχικά προσαρµοσµένα αποτελέσµατα) στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Η πτώση του ποσοστού ανεργίας κατά σχεδόν 10 µονάδες βάσης (18,6% από 27,9%) στο διάστηµα αυτό επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Ωστόσο, η όποια «ευφορία» δηµιουργείται από τα... νούµερα θα πρέπει να καταλαγιάσει,  καθώς θα πρέπει να βελτιωθούν πολλοί επιµέρους δείκτες της απασχόλησης στη χώρα µας προκειµένου να παγιωθεί µια πραγµατική βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόµενους.

Ξεκινώντας από το µισθολογικό, κορυφαία στελέχη πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εύρεση προσωπικού παραδέχονται ότι οι µισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαµηλά επίπεδα και κυρίως οι καθαροί, λόγω των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσµα οι νέοι εργαζόµενοι -και κατά βάση χαµηλόµισθοι- να µην µπορούν ουσιαστικά να καλύψουν ούτε τις βασικές τους καθηµερινές ανάγκες, οδηγώντας σηµαντικό µέρος εξ αυτών στην οικονοµική... µετανάστευση.

Την ίδια... οδό ακολουθούν και υψηλόβαθµα στελέχη, τα οποία, ειδικότερα όταν ανήκουν σε πολυεθνικό όµιλο, διακρίνουν µε... πόνο καρδιάς τεράστιες µισθολογικές διαφορές σε σχέση µε αντίστοιχες δυτικές (και όχι µόνο) ευρωπαϊκές χώρες για την ίδια ακριβώς θέση.

Πάντως, για θέσεις εργασίας όπου υπάρχει µεγάλη ζήτηση εκ µέρος των εργοδοτών, οι προοπτικές απασχόλησης και εξέλιξης είναι πολύ σηµαντικές.

Σύµφωνα µε σχετική έρευνα της Adecco, έµφαση θα πρέπει να δοθεί στις ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούν σήµερα οι διαθέσιµες θέσεις στην ελληνική αγορά εργασίας.

Εκτός από τα απαραίτητα πτυχία, την προϋπηρεσία και το απαραίτητο... εργασιακό ήθος, οι επιχειρήσεις εστιάζουν στην ικανότητα του υποψηφίου να εργαστεί σε οµάδα, να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες, να έχει επικοινωνιακές ικανότητες και να είναι... ευέλικτος και προσαρµοστικός.

Ο συνδυασµός όλων αυτών µπορεί να οδηγήσει σε µισθούς... προµνηµονιακών µεγεθών.

ανεργία