Απόψεις|08.03.2020 12:55

Το μεταναστευτικό ως ευκαιρία πελατειακών διευθετήσεων

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Προφανώς, δεν θα ζητούσα από τον πολυπράγμονα κ. Γεραπετρίτη να εξηγήσει ποιός είναι ο λόγος που η άθλια αυτή πρακτική συνεχίζεται. Αναφέρω τον συγκεκριμένο υπουργό διότι είναι από εκείνους που ανέλαβαν, πριν από μερικούς μήνες, να υπερασπιστούν την καλή νομοθέτηση στο νόμο-ναυαρχίδα της κυβέρνησης με τον ψευδώνυμο τίτλο «επιτελικό κράτος». Εν συνεχεία, ο νόμος καταρρακώθηκε με συνεχείς εξαιρέσεις και νομοσχέδια-εκτρώματα και, πλέον, η αναφορά και μόνον στο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη προκαλεί θυμηδία. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν δείχνει να ενοχλείται όπως, εξ άλλου, ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής ούτε οι υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης.

Συνεπώς, η εκπρόθεσμη και άσχετη προς το συζητούμενο νομοσχεδιο που ρύθμιζε θέματα ΟΤΑ, τροπολογία του κ. Μηταράκη, προχθές το βράδυ, ουδένα ενόχλησε. Ούτε ως προς την διαδικασία, ούτε ως προς το περιεχόμενό της. Οι λαλίστατοι δικαιωματιστές που ομνύουν στον «φιλελεύθερο» κ. Μητσοτάκη και διαρρυγνύουν τα ιμάτιά τους για την προστασία των θεσμών και το πελατειακό κράτος δεν είδαν τίποτα επιλήψιμο. Το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, αντιγράφοντας τον αριστερό πελατειασμό του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να προσλαμβάνει δημοσίους υπαλλήλους στο Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής από το παράθυρο, δεν τους ενοχλεί. Ούτε η επίκληση των ίδιων λόγων που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε, δηλαδή, η ύπαρξη εκτάκτων αναγκών τους προβληματίζει. Πως είναι, όμως, δυνατόν να υπάρχει μια διαρκής έκτακτη ανάγκη, αδιαλείπτως, εδώ και έξι χρόνια; Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση που κατήργησε το Υπουργείο να  ισχυρίζεται ότι χρειάζεται επειγόντως προσωπικό τόσο σ’ αυτό όσο και σ’ όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης; Χωρίς το υπουργείο, δηλαδή, τους τελευταίους επτά μήνες, πως λειτουργούσαν οι υπηρεσίες αυτές; Ή δεν λειτουργούσαν καθόλου;

Και καλά, να είναι επείγουσα η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού (μιλάμε, πάντα, για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου με ανανεούμενες συμβάσεις). Γιατί, όμως, να είναι επείγουσα η ανάγκη πρόσληψης μετακλητών;  Μήπως για να διασφαλιστεί η «εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μετανάστευσης», όπως αναφέρει ο νομοθέτης στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας; Τόσο ξετσίπωτο ρουσφέτι από τους θεματοφύλακες της αριστείας έχετε ξαναδεί; Και, προσέξτε, εδώ ο κ. Μηταράκης παρουσιάζει το νέο μεταλλαγμένο είδος μετακλητού: Αυτού που δεν προσλαμβάνεται, απλώς, με δική του απόφαση, για μια αργομισθία αλλά γίνεται και προϊστάμενος! Μετακλητούς προϊστάμενους σε δημόσιες υπηρεσίες ούτε ο αλήστου μνήμης Δηλιγιάννης δεν θα είχε φανταστεί. Α, και να μην ξεχάσω: Ο πελατοκράτης Υπουργός συστήνει και Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο! Κρύο ανέκδοτο ή κυνισμός και διασυρμός του κράτους δικαίου; Τη νομιμότητα των αποφάσεων των προϊσταμένων που είναι, ουσιαστικά, παράνομοι θα ελέγχουν αυτοί οι νομικοί σύμβουλοι;

Κι αν οι προπάτορες του ρουσφετιού, εκτός από τα σόγια τους που διόριζαν, έκλεβαν και το δημόσιο χρήμα, οι επίγονοί τους, σήμερα, προσπαθούν να τους ξεπεράσουν: Επειδή, λέει, είμαστε σε έκτακτη ανάγκη, πρέπει να παρακαμφθεί η νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και να καλύπτουμε τις ανάγκες με απ’ ευθείας αναθέσεις. Οποιαδήποτε ανάγκη κι αν είναι αυτή, πραγματική ή πλασματική: Μια τέτοια, για να καταλάβετε, είναι η «υλοποίηση ενεργειών του προγράμματος επικοινωνίας του ΕΟΤ για την προώθηση και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Τι, όχι; Είναι, δε, τόση μεγάλη η ανάγκη να διαφημιστεί, τώρα, και με απ’ ευθείας ανάθεση το τουριστικό προϊόν, ώστε πρέπει αυτό να ρυθμιστεί με εκπρόθεσμη τροπολογία! Αντιλαμβάνεστε, υποθέτω, το προφανές. Κι αν ο ανάδοχος της διαφήμισης του τουριστικού προϊόντος δεν μπορεί να περιμένει, το ίδιο βιαστικός φαίνεται είναι και ο άλλος που κατασκευάζει πληροφοριακά συστήματα για τα προ-αναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών! Μάλιστα, είναι τέτοια η πρεμούρα του νομοθέτη που προκειμένου να τον διευκολύνει, παρέβλεψε ότι το άρθρο 136 ν. 4251/2014 από το οποίο εξαιρείται ο ανάδοχος της απ’ ευθείας ανάθεσης, δεν έχει 21 αλλά 18 άρθρα!

Σήμερα που οι Έλληνες, σύσσωμοι, προσπαθούν να φυλάξουν τα σύνορά τους, είναι ντροπή και όνειδος να χορεύουν τα τρωκτικά. Ο ψόγος απευθύνεται όχι μόνο στον εμπνευστή και πραγματοποιό της τροπολογίας-έκτρωμα κ. Μηταράκη αλλά και στους συνυπογράφοντες κκ. Σταϊκούρα, Χρυσοχοϊδη, Θεοδωρικάκο, Θεοχάρη και Πιερρακάκη.

μεταναστευτικό