Απόψεις|10.03.2020 14:14

Η κοινωνία και η Θεία Κοινωνία

Φώφη Γιωτάκη

Όμως από τον πανικό μέχρι την αμήχανη, φοβική ή πλημμελή αντίδραση μεσολαβεί ευρεία γκάμα κινήσεων, που οφείλουν πρώτες να ακολουθήσουν οι ηγεσίες κρίσιμων πόστων για την αναχαίτιση των κινδύνων, όπου και όποτε επιβεβαιώνονται. Η εξάπλωση του κορονοϊού αφορά στην παγκόσμια συζήτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αποτραπεί με άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις από τους βασικούς παίκτες της παγκόσμιας αλυσίδας. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι και η χώρα μας εμφάνισε γρήγορα αντανακλαστικά στην “είδηση” αλλά όσο αυξάνονται τα κρούσματα οφείλει να επικαιροποιήσει με ταχύτατες διαδικασίες το σχέδιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης της νόσου.

Η χώρα μας μπορεί να μην έχει χρειαστεί επί του παρόντος να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες της γειτονικής Ιταλίας, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να δράσει, εδώ και τώρα, σε όλα τα επίπεδα και σίγουρα πριν ο κορονοϊός διαμορφώσει νέες δυσάρεστες συνθήκες, που δεν αφορούν μόνο την δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία. Και δεν μπορεί παρά να απαντήσει με αποφασιστικότητα καλώντας κάθε πλευρά και πρωτίστως τους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες σε κάθε υπουργείο και φορέα να αναλάβουν εμπράκτως τις ευθύνες τους για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Θα απαντήσει και πότε ο ΕΟΔΥ στην ακατανόητη για πολλούς και δη για τους επιστήμονες απόφαση της Ιεράς Συνόδου να “ευλογήσει” με ανακοίνωσή της την προσέλευση πιστών στις εκκλησίες για τη θεία κοινωνία; Είναι επικίνδυνη ή όχι αυτή η στάση στην παρούσα κρίσιμη φάση; Η Ιερά Σύνοδος προφανώς κι απαντά με τη δική της πεποίθηση και παραδοχή υποστηρίζοντας ότι: “Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία”.

Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει προσεκτικά τα μηνύματα των επιστημόνων και των ειδικών- και τη λύση για παράδειγμα προς τους πιστούς να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από τις τηλεοπτικές οθόνες για όσο διάστημα χρειαστεί. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να πράξουν αναλόγως αποδεικνύοντας ότι δεν υπολογίζουν το όποιο πολιτικό κόστος από πιθανές αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους.

Ας αντιμετωπίσουν με προσοχή και περίσκεψη την κίνηση του Πορτογάλου Προέδρου, Marcelo Rebelo de Sousa για την οικειοθελή -και αποκλειστικώς για λόγους παραδειγματισμού – απομόνωσή του ύστερα από συνάντηση με μαθητές σχολείου στην Βόρεια Πορτογαλία, όπου διαγνώσθηκε κρούσμα κορονοϊού.

Και αν καθυστερήσει να δώσει σαφή απάντηση η ηγεσία του ΕΟΔΥ για το αν υπάρχει κίνδυνος με τον συνωστισμό στις εκκλησίες και την θεία κοινωνία, ας κάνει η ηγεσία της κυβέρνησης το χρέος της. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως... ποίμνιο.

θεία κοινωνία