Απόψεις|13.03.2020 15:33

Οσο ο κοροναϊός εξαπλώνεται τόσο μας αποκαλύπτει τους «ανθρώπους»

Νίκος Τζιανίδης

«Οταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε»… Αυτά και άλλα πολλά σημαντικά είπε ο Γιώργος Σεφέρης στη Σουηδική Ακαδημία κατά την απονομή του Νόμπελ. 

Ο «άνθρωπος» που χαλάει το τέρας. Ο άνθρωπος που πρωτίστως οφείλει να «χαλάσει» το τέρας που κρύβει και κουβαλάει μέσα του. Σε περιόδους πολέμου, σε καταστάσεις κρίσεων, όπως ο κοροναϊός υπό τον τρόμο φυσικών καταστροφών, σε φάση λιμών, λοιμών και καταποντισμών παρακολουθείς και μελετάς τον «άνθρωπο», και εκπλήσσεσαι!

Ο ιός του κοροναϊού εξαπλώνεται σαν το τσουνάμι και βλέπεις πλάι σου ανθρώπους να φορτώνουν στους ώμους χαρτιά υγείας, να κλέβουν αντισηπτικά φιαλίδια, να φορούν μάσκες σοβαντίσματος για να κρύβουν τα πονηρά χαμόγελά τους. Βλέπεις τους φαύλους, τους μαυραγορίτες, τους απατεωνίσκους, τους εαυτούληδες να εμφανίζονται με θράσος και να απαιτούν. Βλέπεις τους ταπεινούς, τους σεμνούς, τους μετριόφρονες τους αλτρουιστές να περιμένουν τη σειρά τους.

Ακούς παπάδες, σαν εκείνους που με περισσή σπουδή αφόρισαν την Επανάσταση, να αφορίζουν με τον τρόπο τους όσους αμφισβητούν το Θεό τους. Παρακολουθείς επιστήμονες να εκστομίζουν λόγια που προκαλούν οργή και χαμόγελα. Βλέπεις πολιτικούς – αρπακτικά να γραπώνονται στην κρίση και να επιπλέουν πλάι σε ναυαγισμένες υποσχέσεις.

Και οι «άλλοι», οι σοβαροί, οι αξιοπρεπείς, οι συνετοί, οι αξιόπιστοι οι σημαντικοί, οι μετρημένοι, αναζητούν τα «αντισώματά» τους για την ίωση της φαυλότητας και την ανίατη ασθένεια της υπερβολής. Και αυτοί  σιωπούν. Σιωπούν και σκέπτονται. Κι αυτή τη σιωπή να φοβάσαι ώ ανήθικε διεφθαρμένε!

Το «μηδέν άγαν» κάποιοι κάπου το διάβασαν και το ερμήνευσαν κατά το δοκούν. Αυτοί που λησμονούν τον «άνθρωπο» είναι καταδικασμένοι να υποστούν το θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα της Σφίγγας της ματαιοδοξίας και της εγωπάθειάς τους.

«Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα» λέει ο Ηράκλειτος «ει δε μη, Ερινύες μιν Δίκης επίκουροι εξευρήσουσιν», που σημαίνει, και «ο ήλιος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όριά του, αλλιώς θα τον ανακαλύψουν οι Ερινύες, που βοηθούν στη δικαιοσύνη». Στις κρίσεις και στις συμφορές μαθαίνεις τους ανθρώπους. Και ο κοροναϊός, όσο εξαπλώνεται, διδάσκει. Οι Ερινύες θα ακολουθήσουν για τα «τέρατα» που επιμελλώς κρύβουμε μέσα μας…

πανδημίακρίσειςΚορονοϊός