Απόψεις|22.03.2020 10:57

Μόνος στο σπίτι

Έθνος Γνώμη

Οι καταστάσεις που ζει η ανθρωπότητα είναι πρωτοφανείς. Μόνο με πόλεμο συγκρίνονται. Έναν πόλεμο που αφορά 177 χώρες στον κόσμο έως τώρα, από την τεράστια Κίνα έως λιλιπούτεια κρατίδια λίγων χιλιάδων ψυχών. Η επιστήμη πασχίζει να βρει φάρμακα για να αντιμετωπίσει τον φονικό κορονοϊό, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμα για μαζική χρήση. Ούτε βέβαια πότε θα είναι έτοιμο το πολυαναμενόμενο εμβόλιο.

Έως τότε ο συγκεκριμένος κορονοϊός, που αναστάτωσε τον πλανήτη, μπορεί να μεταλλαχθεί, να γίνει ακόμη χειρότερος ή πολύ ηπιότερος, ή να μας αφήσει ήσυχους, κανείς δεν ξέρει. Κανείς δεν ξερει, ούτε μπορεί να προβλέψει πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση της απομόνωσης. Δεν υπάρχει άλλη οδός... Και αυτοί που πήγαν να κάνουν κάτι διαφορετικό (π.χ. Μεγάλη Βρετανία) επέστρεψαν στον δρόμο της κοινής (επιστημονικής) λογικής, φοβούμενοι ένα πατατράκ...

Το προβλημα το έχει ο καθένας μας: είναι η αλλαγή, η συνταρακτική αλλαγή, των συνηθειών της ζωής μας. «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» για να αποφύγουμε να μεταδώσουμε την ίωση ή να γίνουμε φορείς της. Είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε το τέρας. Κάποτε θα ήταν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τώρα είναι η ζωή μας.

Και μέσα σε αυτήν την «περίκλειστη» ζωή μας πρέπει κυρίως να πολεμήσουμε τον εαυτό μας. Την κακή μας συνήθεια να ανάγουμε τα πάντα, ακόμη και θέματα υγείας, στο ρητό: «Του Ελληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει». Ας ακούσουμε τις εκκλήσεις των Ελλήνων που ζουν τη φρίκη της Ιταλίας. Μείνετε στο σπίτι, λένε. Αλλιώς όλα τα σωστά μέτρα θα υπονομευθούν και θα τιναχθούν στον αέρα. Και τότε, πολύ απλά, το ΕΣΥ δεν θα αντέξει. Παρά την ηρωική προσπάθεια του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι ηλικιωμένοι, που είναι οι πλέον επικίνδυνοι να προσβληθούν σοβαρά, ας κρατήσουν μία εικόνα κάθε φορά που βγαίνουν για βόλτα με τους φίλους τους ή πηγαίνουν στη λαϊκή: το κομβόι με τα στρατιωτικά καμιόνια στο Μπέργκαμο, γεμάτα νεκρούς, που πήγαιναν για αποτέφρωση σε άλλες πόλεις. Στην Ιταλία, με την «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» ψυχοσύνθεση, όχι σε μια τριτοκοσμική χώρα...

Κορονοϊός