Απόψεις|22.03.2020 14:02

Ο κορονοϊός και η ατομική ευθύνη

Φώφη Γιωτάκη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κορονοϊός δεν ήρθε για να μείνει. Θα φύγει. Και θα φύγει γρηγορότερα, αν εμείς οι ίδιοι αποδείξουμε στον παρόντα χρόνο ότι θέλουμε πράγματι αυτό να συμβεί. Οι επιστήμονες εργάζονται ταχύτατα προς αυτήν την κατεύθυνση και η πολιτεία καλείται να λάβει εγκαίρως όλες τις δύσκολες αποφάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Με ή χωρίς lockdown, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να πειθαρχεί και να ακολουθεί κανόνες, έχοντας προηγουμένως αντιληφθεί και πειστεί ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας εξασφαλίζεται με την κλιμάκωση περιοριστικών μέτρων, όπου και όταν χρειάζονται.

Δυστυχώς όμως υπάρχει και μια -όχι ασήμαντη, αριθμητικά- ομάδα συμπολιτών μας που βλέπει την ατομική ευθύνη με διαφορετική οπτική. Και με τη λογική ότι οι κανόνες υπάρχουν για να συνυπάρχουν με τις εξαιρέσεις. Δεν είναι, βέβαια, η ώρα να αρχίσουν οι αλληλοκατηγορίες.

Αλλά αυτοί που έπαιρναν τα αντισηπτικά κούτες-κούτες από τα ράφια των σούπερ μάρκετ συναγωνίζονται σε ανευθυνότητα τους «όπου φύγει, φύγει» – εκείνους που ξεχύθηκαν στους δρόμους για τα χωριά και τα νησιά αντί να μείνουν σπίτια τους. οι κούτες αντισηπτικών στο σπίτι σου δεν κάνουν τίποτα αν δεν έχει ένα μπουκαλάκι και ο διπλανός σου, ο γείτονάς σου, ο συμπολίτης σου. Και ποιος, από εκείνους που «κατέφυγαν» στα εξοχικά τους, θα φωνάξει «δεν υπάρχει κράτος» αν χρειαστεί μαζί με άλλους την ίδια ώρα τις υπηρεσίες αεροδιακομιδής από ένα μικρό νησί του Αιγαίου στην Αθήνα; Και πόσο υπεύθυνος πολίτης μπορεί να νιώθει κάποιος που παίρνοντας αμέριμνος το αυτοκίνητό του για το χωριό μεταφέρει τη νόσο στους ηλικιωμένους γονείς του ή στον νεφροπαθή ξάδερφό του;

Η ενημέρωση δεν είναι προνόμιο λίγων. Άρα, όλοι και όλες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τους κινδύνους που έφερε μαζί του ο κορονοϊός. Αλλά κυρίως για το πώς θα τα καταφέρουμε, γνωρίζοντας ότι κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Καμία ηλικία, κανένας κλάδος, κανένας δήμος ή γειτονιά. Ή μένουμε σπίτι ή αλλιώς θα αρχίσουμε να μετράμε φέρετρα, όπως στη γειτονική μας Ιταλία...

Κορονοϊός