Απόψεις|11.12.2018 15:11

Η ανάγκη των συναινέσεων

Έθνος Γνώμη

Ωστόσο, η συζήτηση εστιάστηκε στο ποσοστό της διαφοράς µεταξύ των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων – που, όπως είναι γνωστό, διαφέρει αναλόγως της µεθοδολογίας που χρησιµοποιεί κάθε εταιρεία.

Τα ευρήµατα της δηµοσκόπησης, όπως αναλύθηκαν από το «ΕτΚ», είναι πολύ σηµαντικά και πρέπει να γίνουν αντικείµενο προβληµατισµού από το σύνολο της πολιτικής σκηνής.

Από τη δηµοσκόπηση αναδύεται ένα κλίµα έντονης κοµµατικής πόλωσης αλλά και µεγάλης κοινωνικής οργής: όταν ένας στους δύο δηλώνει ότι «τα βγάζει πέρα δύσκολα ή πολύ δύσκολα» και µόνο το 8% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει µια εύκολη ή πολύ εύκολη ζωή, τότε το γεγονός ότι το 72% στηρίζει τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία είναι ευεξήγητο.

Παράλληλα, η διαπίστωση ότι οι πολίτες που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ως πρώτο κριτήριο ψήφου «να µην επανέλθει η Δεξιά», όπως και οι πολίτες που στηρίζουν τη ΝΔ έχουν ως πρώτο στόχο «να φύγει αυτή η κυβέρνηση», δίνει και το µέτρο της έντασης που έχει διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία.

Οµως η πόλωση δεν είναι ένα φυσικό φαινόµενο: είναι τα κόµµατα που την προκαλούν µε τις κινήσεις τους – και είναι στο χέρι τους να κινηθούν σε διαφορετικούς δρόµους. Ειδικά τώρα που µια σηµαντική διαδικασία που απαιτεί συναινέσεις, όπως η συνταγµατική αναθεώρηση, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Νέα ΔημοκρατίαΕΘΝΟΣ της ΚυριακήςΣΥΡΙΖΑδημοσκόπηση