Απόψεις|09.04.2020 12:52

Άγιο Φως με delivery; Ήμαρτον

Σπύρος Σεραφείμ

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζει και η χώρα μας λόγω του κορονοϊού, έχουν επιπτώσεις και στον εορτασμό του επερχόμενου Πάσχα. Αν και οι περισσότεροι είχαμε αντιληφθεί ότι προς τα εκεί θα πήγαινε η εξέλιξη, το απόγευμα της Τετάρτης ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ανακοίνωσε νέα μέτρα.

Κάποιοι το είδαν ως «στέρηση ελευθεριών», ως «κατάπνιξη της θρησκευτικής πίστης» και άλλα τέτοια γλαφυρά, ενώ ο βασικός σκοπός είναι -αποκλειστικά- να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και τους ηλικιωμένους. Τόσο απλά και τόσο ανθρώπινα, ενώ ήταν δεδομένο ότι πάρα πολλοί -ας τους χαρακτηρίσουμε, απλώς, ως «ασυνείδητους»- θα φόρτωναν βαλίτσες και θα ξεχύνονταν στις εθνικές οδούς, θα γέμιζαν σαν μέλισσες τα ντοκ στα λιμάνια, θα βούλιαζαν τις αποβάθρες των τρένων.

Τις προηγούμενες ώρες, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας, η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει και ένα άλλο απίστευτο φαινόμενο: πολλές πόλεις της Ελλάδας προγραμμάτιζαν μόνες τους, δίχως να λάβουν καμία επίσημη άποψη-καθοδήγηση, να μεταφέρουν το Άγιο Φως κατευθείαν από τα Ιεροσόλυμα στις πόρτες σπιτιών δημοτών τους. Μάλιστα, διαφήμιζαν αυτή την πρωτοβουλία τους και στο Facebook με ατάκες που θύμιζαν ξεπεσμένο telemarketing τύπου «το Αναστάσιμο Φως στο σπίτι σας!». Με άλλα λόγια, το κράτος, ανάμεσα στα υπόλοιπα, είχε να σταθεί απέναντι και στο... delivery του Αγίου Φωτός από κάποιους δημάρχους που δεν ήθελαν να αφήσουν το… ποίμνιό τους χωρίς εορταστική λάμψη. Το «φρένο» στα σχέδια, για κατ’ οίκον μεταφορά του Αγίου Φωτός από τους δήμους, έβαλε και πάλι ο Νίκος Χαρδαλιάς. Μάλιστα, το ανακοίνωσε επίσημα στην ενημέρωση της Τετάρτης, αφού πρώτα είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον ενημέρωσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός κατ΄ οίκον, γιατί έτσι ακυρώνουμε όλες τις προσπάθειες που κάνουμε μέχρι σήμερα. Οι εικόνες εκατοντάδων δημοτικών υπαλλήλων στους δρόμους δημιουργούν κίνδυνο διασποράς του ιού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Νωρίτερα, κάθετα αντίθετος σε μία τέτοια εξέλιξη εμφανίστηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστάται και αντίκειται στο πνεύμα των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Εκεί, λοιπόν, που νομίζαμε ότι το θέμα εκκλησιασμού, θείας μετάληψης και συγχρωτισμού πιστών στους ναούς είχε λυθεί, δια της επίσημης τοποθετήσεως του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου -και μπράβο για τη στάση του- προέκυψε, από το πουθενά, ζήτημα με το Άγιο Φως. Επειδή κάποιοι δημοτικοί άρχοντες δεν υπολόγισαν το πόσο επικίνδυνος μπορεί να αποδειχθεί ο διαμοιρασμός της ιερής φλόγας, μεταδίδοντας όχι πίστη, αλλά τον φονικό ιό.  

Κάπως έτσι, έμειναν να φαντάζουν ως τα καλά παιδιά οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ως κακή η κυβέρνηση που «απαγορεύει ακόμα και τη διάδοση του Φωτός», όπως έχει γραφτεί ήδη στα timeline μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα, άλλοι τα έβαλαν με την Εκκλησία, η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, «δεν έδειξε την ανάλογη πυγμή στο συγκεκριμένο θέμα και τι θα συνέβαινε εάν παίρναμε έτσι το Άγιο Φως στα σπίτια μας;». Εννοείται, η πρόταση «θέλουν να καταργήσουν το Πάσχα» συνεχίζει να πλανάται σαν ξέπνοη ιαχή στα social media.

Η αλήθεια είναι μόνο μία και εκφράζεται αποκλειστικά μέσω της καθημερινής ενημέρωσης των 18:00 από τον Σωτήρη Τσιόδρα και η οποία αποτυπώνεται μέσω των νέων κρουσμάτων, των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και εκείνων που χάνουν τη μάχη με τον θάνατο. Κάποιοι ανάμεσά μας, ακόμα και τώρα που ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται ραγδαία, παγκοσμίως, κι ενώ οι νεκροί, στο πλανήτη μας, πολύ σύντομα θα φτάσουν τις 100.000, δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, το πόσο εύκολο είναι αυτός ο ιός να καταπιεί την ανθρωπότητα, εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Οι στιγμές απαιτούν σύνεση και κοινή λογική, ενώ δεν είναι ώρα -όπως είπε και βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, στο Open Tv- να τα βάλουμε με την Εκκλησία επειδή, όπως νομίζουν πολλοί, «δεν διαφύλαξε τον εορτασμό του Πάσχα». Αυτό το χρονικό διάστημα δεν πρέπει να τα βάλουμε με κανέναν, ο σκοπός πρέπει να είναι μόνο ένας, να ζήσουμε, για να μπορέσουμε να αποδώσουμε τις θρησκευτικές τιμές που αξίζουν στα Πάθη του Ιησού, κάποια στιγμή, στο μέλλον. Η πίστη κανενός δεν κινδυνεύει εάν δεν γίνει διανομή του Αγίου Φωτός σε σπίτια πιστών, η θρησκεία δεν θα καταρρεύσει εάν μείνουμε σπίτια μας περιμένοντας την Ανάσταση όχι μόνο του Χριστού αλλά της ανθρωπότητας από το θανατικό που σπέρνει και θερίζει ο κορονοϊός.

Ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει «η σάρκα είναι η στάχτη, η ψυχή είναι η φλόγα». Και είναι βέβαιο ότι οι ψυχές μας μπορούν να ανυψωθούν και να φωτιστούν μέσα από το μήνυμα του Πάσχα και χωρίς delivery φλόγας σε μεταλλικά φαναράκια.

ΚορονοϊόςdeliveryΆγιο Φως