Απόψεις|12.04.2020 13:45

Οι απαγορεύσεις ισχύουν για όλους

Βούλα Κεχαγιά

Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η πανδηµία του κορονοϊού δοκιµάζει τα όρια ανάµεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία και συγχρόνως τα όριά τους µε την κοινωνία. Η κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα να κλείσει τους ναούς -µολονότι είχε εφαρµόσει αυστηρά περιοριστικά µέτρα για επιχειρήσεις και πολίτες-, επιδιώκοντας να οδηγήσει την ίδια την Ιεραρχία στην απόφαση να αποκλείσει τους πιστούς από τις Λειτουργίες. Η διατάραξη των σχέσεων µε την Εκκλησία, εν όψει και του Πάσχα της Ορθοδοξίας, δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τους κυβερνώντες που διαχρονικά υπολογίζουν το ποίµνιό της ως έναν κρίσιµο πολιτικό παράγοντα. Μόνο όταν η ∆ιαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας κατέληξε σε µια ενδιάµεση λύση, υπό την πίεση της δηµόσιας γνώµης της επιστηµονικής κοινότητας, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να «τελειώσει» το θέµα υπό την πίεση µιας οργισµένης κοινωνίας.

Το «τελειώσει», όµως, αποδείχθηκε σχετικό. Οταν η Ιερά Σύνοδος επανήλθε ανακοινώνοντας -αρχικώς- ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί µε ωράριο τις ηµέρες του Πάσχα, η κυβέρνηση όχι µόνο δεν υπενθύµισε τους χωρίς εξαιρέσεις κανόνες, αλλά έσπευσε να ευλογήσει, µε... οδηγίες προς τους πιστούς, τις µετακινήσεις προς ναούς για ατοµική προσευχή. Αποτέλεσµα; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακυρώθηκε µέσα στην ίδια ηµέρα τρεις φορές. Από την ίδια την Ιερά Σύνοδο, που µετά την κατακραυγή «διόρθωσε» την απόφασή της, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, που υπονόησε ότι τα drones δεν επαρκούν για τους ναούς, και από τον ίδιο τον εαυτό του, που µέσω τηλεοπτικής συνέντευξης θέλησε να πείσει πως τα µέτρα που θα λαµβάνονταν για αποφυγή συνωστισµού στις εκκλησίες αφορούσαν τους... κλειστούς ναούς!

Σε όλο αυτό ασφαλώς και δεν είναι υπεύθυνος µόνον ο κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος οµιλεί µε την ιδιότητα του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Είναι πραγµατικά απορίας άξιον εάν το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτηκε ότι υπήρχε η πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η τροχιά της καµπύλης της πανδηµίας στη χώρα, εφόσον ικανοποιούνταν η ανάγκη της ατοµικής προσευχής των πιστών σε εκκλησίες µε συνωστισµό. Οταν µάλιστα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επί θεµάτων πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εδώ και µία εβδοµάδα κάνει προβολή στο µέλλον και σχηµατίζει εικόνες -στις οποίες ανευθυνοϋπεύθυνοι πολίτες φορτώνουν τα αυτοκίνητά τους µε µπαγάζια µε προορισµό την επαρχία-, για να στείλει drones στις εθνικές οδούς και κοµάντος σε παράδροµους και χωράφια και να τους ανακόψουν. Εντάξει, είπαµε. Οµως ο δρόµος χωρίς επιστροφή ισχύει για όλα...

ΚορονοϊόςΔιαρκής Ιερά Σύνοδος