Απόψεις|12.04.2020 13:50

Ο ιός των τουρκικών προκλήσεων καλά κρατεί

Μιχάλης Ιγνατίου

Οσοι πιστεύουν ότι η απειλή του κορονοϊού ακυρώνει ή θέτει σε αναστολή τα σχέδια του τουρκικού ισλαµικού καθεστώτος είναι αφελείς. Και καλά κάνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που δεν εφησυχάζουν, διότι οι πραγµατικές πληροφορίες που έχουν -όχι τα λόγια του αέρα- αναφέρουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν περιµένει να περάσει η λαίλαπα του κινεζικού ιού και να επανέλθει.

Ηδη την Πέµπτη το βράδυ έγινε γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ξεκινήσει σεισµογραφικές έρευνες στο τριεθνές σηµείο, που συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες της Κύπρου, της Ελλάδας και της κατοχικής δύναµης. Θεωρώ ότι αυτή είναι η µεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών, διότι αφορά και το παράνοµο µνηµόνιο του Ερντογάν µε τον εγκάθετο της Τρίπολης, Αλ Σάρατζ, ο οποίος -όπως αποκαλύφθηκε- υπέγραψε υπό εκβιασµό µια συµφωνία µε την Τουρκία, η οποία δεν καλύπτεται από κανένα νόµο και από κανένα ∆ίκαιο. Σύµφωνα µε τη σχετική είδηση, το «Barbaros» παραµένει στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου παρανοµεί ασύστολα. Ερευνά στα νότια της Κύπρου, αλλά µέχρι στιγµής αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός.

Πρόκειται για ρεζίλεµα διαρκείας της Τουρκίας. Επίσης στη Μεσόγειο παραµένουν και τα δύο γεωτρύπανα, το γνωστό µας Yavuz και το νέο Kanuni. Τη νέα πρόκληση στο τριεθνές σηµείο θα εκτελέσει το «Oruc Reis», το οποίο θα συνοδεύεται από δύο σκάφη, το «Ataman» και το «Cengiz Han». Από την Παρασκευή 11 Απριλίου µέχρι τις 10 Ιουνίου θα ερευνά σε µια περιοχή στην οποία δεν έχει κανένα δικαίωµα. Και από την Παρασκευή θα ελλοχεύει ο κίνδυνος να διακινδυνεύσει η Αγκυρα εν µέσω της απειλής του κορονοϊού ένα πολεµικό επεισόδιο. Ας µην έχουµε αµφιβολία ότι αυτός είναι ο στόχος.

Η Τουρκία ηττήθηκε στον Εβρο και δεν το λέµε για να τονίσουµε το ηθικό των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Είναι µια πραγµατικότητα. Είµαι σε θέση να γνωρίζω ότι η αποτελεσµατικότητα των Ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων προκάλεσε µεγάλη και θετική εντύπωση σε σηµαντικές δυτικές πρωτεύουσες, που προφανώς περίµεναν ότι η Τουρκία -µέσω των µεταναστών- θα έκανε περίπατο στον Εβρο, όπως και στη Συρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιµοποιεί τους ίδιους τροµοκράτες και στη Συρία και στη Λιβύη και στον Εβρο. Απλώς σε αυτούς που έστειλε στα ελληνοτουρκικά σύνορα φόρεσε πολιτικά ρούχα. Βεβαίως τους παρουσίασε ως αγανακτισµένους και ειρηνικούς πρόσφυγες που απλώς ήθελαν να διασχίσουν την Ελλάδα και να προχωρήσουν προς την Ευρώπη. Αστεία πράγµατα. Πώς θα έφταναν στην Ευρώπη δεν µας είπαν. ∆ιότι, όπως γνωρίζουµε, τα σύνορα που οδηγούν στο Βερολίνο και σε άλλες πρωτεύουσες είναι σφραγισµένα. ∆εν υπήρχε περίπτωση, ούτε µία στο εκατοµµύριο, να φύγουν από το ελληνικό έδαφος. Και αυτό ήταν το σχέδιο της Τουρκίας.

Μετά την αποχώρηση αυτών που η Τουρκία ονόµασε «µετανάστες», είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέµα µε καλούς Ελληνες διπλωµάτες, µε τους οποίους καταλήξαµε στο συµπέρασµα ότι η Τουρκία θα επιχειρούσε να προκαλέσει επεισόδιο στην περιοχή του Καστελόριζου και επίσης θα υλοποιούσε σχέδιο αποστολής µεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Μετά την ανακοίνωση της NAVTEX 0595/20, η οποία εκδόθηκε την Πέµπτη το βράδυ, αναµένω και την επιχείρηση εισβολής στο Αιγαίο, και θα διακινδυνεύσω να προβλέψω από τώρα ότι η κατοχική δύναµη πάλι θα χάσει. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει µια πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα. Ας ευχηθούµε ότι δεν θα επικρατήσουν οι νεοφιλελεύθεροι που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίµου και οι οποίοι υποστηρίζουν πάντα πολιτική «ήπιων τόνων» και υποχώρησης. Μέχρι τώρα φαίνεται να χάνουν.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οποιαδήποτε υποχώρηση «κονταίνει» την Ελλάδα. ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ Βεβαίως λαµβάνουµε υπόψη την άτακτη υποχώρηση της Ελλάδας στο θέµα του ασύλου. Γνωρίζουµε τον εκβιασµό που άσκησε εναντίον της χώρας η επίτροπος Γιόχανσον, η οποία µάλιστα και διαφήµισε τον εξαναγκασµό της Αθήνας να θέσει ξανά σε ισχύ το άσυλο. Οταν απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ελλάδας, η κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, είναι υποχρεωµένη να αναστέλλει ακόµα και νόµους. Πόσω µάλλον το άσυλο, που αφορά στην πλειονότητα µετανάστες, οι οποίοι στέλνονται στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία, αφού εκπαιδευθούν και υποστούν πλύση εγκεφάλου. Είδαµε τα βίντεο µε τους µετανάστες στον Εβρο.

Το µίσος για την Ελλάδα περίσσευε στις δηλώσεις τους. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αντιµετωπίζουν την τουρκική απειλή χωρίς να δέχονται πραγµατική βοήθεια από την ανύπαρκτη Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία φοβάται να αντιµετωπίσει ακόµα και µε πολιτικά µέσα την Τουρκία, διότι τα συµφέροντα της Γερµανίας και µερικών άλλων χωρών υπερισχύουν των ευρωπαϊκών. Υπό τα δεδοµένα αυτά, ειδικά η Κύπρος αδυνατεί να κάνει πολλά πράγµατα και ελπίζει πάντα στη βοήθεια της Ελλάδας και ίσως της Γαλλίας, η οποία δειλά δηλώνει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Εµανουέλ Μακρόν έχει ενηµερώσει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Αναστασιάδη ότι θα στηρίξει µε όλα τα µέσα που διαθέτει η χώρα του τις γεωτρήσεις της Total, του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού που αναµένεται να δραστηριοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, µόλις µπορέσει η Γαλλία να αντιµετωπίσει τον κινεζικό ιό που σαρώνει όλο τον κόσµο.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία πρέπει να βρίσκονται σε ετοιµότητα, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να βάλει ποτέ µυαλό. Τα σχέδια είναι σχέδια και θα τα υλοποιήσει, παρά το γεγονός ότι ο ιός χτύπησε και τη χώρα του και η επιθετικότητα της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη έχει αντιµετωπιστεί αποφασιστικά. Εάν δεν είχε προκύψει η απειλή του κορονοϊού, τώρα θα µιλούσαµε για δύο µεγάλες στρατιωτικές ήττες της Τουρκίας από τον Μπασάρ αλ Ασαντ και τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Ορούτς Ρέιςκρίση στη ΜεσόγειοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν