Απόψεις|12.12.2018 21:14

Οι τρίτοι άνθρωποι

Νίκος Τζιανίδης

Όλοι τα βάζουν με τη θάλασσα, όμως φταίει ο άνεμος… Έτσι συμβαίνει και στην «έρημη χώρα» που ζούμε. Εύκολα αποπροσανατολιζόμαστε, εύκολα πέφτουμε στις παγίδες των αντιπερισπασμών, που μας στήνουν οι προβοκάτορες. Οι προβοκάτορες κι οι «τρίτοι», αυτοί που λερώνουν ό,τι πιο καθαρό:  την αλήθεια!

«Ποιος είναι ο τρίτος, που περπατάει πάντα πλάι σου;», αναρωτιέται ο Τ.S. Eliot στη δική του «Έρημη Χώρα». Αυτός ο «τρίτος» είναι που εύκολα, στην Ελλάδα των αφελών και εύπιστων, δημιουργεί τις εντυπώσεις και γράφει την Ιστορία κατά το συμφέρον του.

Νοσεί βαριά η ομάδα και αδυνατεί να βαδίσει στους δρόμους της επιτυχίας; «Φταίνε οι διαιτητές»! Τα αστέρια στη φανέλα έχουν πια θαμπώσει, κι όσοι αναζητούν «περασμένα μεγαλεία», πρέπει να γυρίσουν πίσω το μνημοσκόπιο κοντά στα οκτώ χρόνια; «Φταίνε οι διαιτητές, φταίνε οι διοργανωτές, φταίνε οι προπονητές»!

Δεν βάζουν γκολ οι επιθετικοί; «Φταίνε οι αντίπαλοι που μας πολεμάνε»…

Χάνουμε το πρωτάθλημα; «Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον πρόεδρο»!

Δεν παίζει ο (Γιάννης) Αντετοκούνμπο στην Εθνική; «Είναι μαύρος, δεν είναι Έλληνας»…

Παίζει ο (Θανάσης) Αντετοκούνμπο και νικάει τον Ολυμπιακό; «Είναι πίθηκος»!

Σέρνεται η Εθνική ποδοσφαίρου; Φταίει ο Γερμανός!

Νικάει η Εθνική ποδοσφαίρου; «Η ελληνική ψυχή!»

Νικούν οι Έλληνες του στίβου; «Είναι ντοπέ»!

Χάνουν οι Έλληνες του στίβου; «Δεν πήραν ντόπα»!

Εάλω η Πόλις; «Κάποιος ξέχασε την Κερκόπορτα ανοιχτή».

Για όλα υπάρχουν οι δικαιολογίες των «τρίτων ανθρώπων», που συνήθως μας βολεύουν για να καλύπτουμε τις ήττες μας και να κρύβουμε πίσω από τις ψευδολογίες τους, την ανεπάρκειά μας.

Και πού πάμε;

Για ύπνο, ήσυχοι πως δεν φταίξαμε εμείς για την ήττα του συστήματος. Κι όμως μόνο εμείς είμαστε οι ένοχοι! Εμείς που ακούμε πιστά τις φωνές των «τρίτων ανθρώπων» που μας ακολουθούν σαν σκιές μέχρι το ξόδι μας…

Γιάννης Αντετοκούνμπο