Απόψεις|14.04.2020 08:22

Τότε θα τελειώσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Σπύρος Σεραφείμ

Πριν από λίγες ημέρες, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας παρομοίασε την επιστροφή από τα μέτρα για τον κορονοϊό στην κανονικότητα με έναν «δρόμο με στροφές, στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε άλλοτε με γκάζι, άλλοτε με φρένο, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη ταχύτητα». Για να ακουστεί αυτό επίσημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, είναι δεδομένο ότι προηγήθηκαν πολλές συσκέψεις στο Μαξίμου για να καταρτιστεί το πλάνο των επόμενων κινήσεων.

Το κυβερνητικό σχέδιο, λοιπόν, βάσει των τωρινών συνθηκών -οι οποίες μπορεί να αλλάξουν στην πορεία, επομένως αντίστοιχη θα είναι και η αλλαγή πλεύσης σε ό,τι σχεδιάζεται- αναφέρει το εξής: η άρση των περιορισμών υπολογίζεται πως θα εκκινήσει στις 10 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί ακόμη και τον Ιούλιο. Μάλιστα, για όλα αυτά -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- όταν θα καταργηθούν, σε πρώτη φάση, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, θα εξεταστούν κάποιες εξαιρέσεις. Οι ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να συγχρωτίζονται, το ίδιο θα ισχύει για άτομα τα οποία ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες κ.λπ. Το ίδιο θα γίνει για εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Είναι προφανές, όπως έγραφα πιο πάνω, πως αυτά τα σχέδια εξετάζονται βάσει των σημερινών συνθηκών οι οποίες επικρατούν στη χώρα αναφορά με τη μετάδοση του ιού. Με άλλα λόγια, αν οι σημερινοί αριθμοί μεταβληθούν, καταγράφοντας περισσότερους θανάτους, πολλαπλάσια κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι θα γεμίσουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας -που όλοι απευχόμαστε- τα σχέδια που ετοιμάζονται τώρα θα μπουν στον φωριαμό κάποιου υπουργείου. Έτσι, απολύτως λογικά, θα υπάρξει χρονική κλιμάκωση της άρσης των περιορισμών.

Βέβαια, μέχρι τώρα, η λογική απουσιάζει από τις κινήσεις αρκετών συμπολιτών μας. Η κυβέρνηση, αρχικά, είπε να μείνουμε σπίτι, βγαίνοντας από αυτό μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις και γέμισαν τα καφέ και τα τασάκια με τσιγάρα από τύπους που λιάζονταν με αφρόγαλα στο ποτήρι. Έκλεισαν τα καφέ και γέμισαν τα εμπορικά καταστήματα με ανθρώπους που κρατούσαν σακούλες με ψώνια. Μπήκε λουκέτο στα μαγαζιά, γέμισαν οι δρόμοι με ανθρώπους που, απλώς, έκαναν βόλτα. Εκλεισαν οι παραλίες και τα άλση, ταξιδιώτες έφτασαν σε χιονοδρομικά και νησιά. Είπαν θα βγαίνουμε αφού στείλουμε sms, βροχή τα πρόστιμα σε πολλούς «απίθανους». Απαγορεύεται η Θεία κοινωνία, ιερείς που αναζητούνται στο πλαίσιο του αυτοφώρου κοινώνησαν από την πίσω πόρτα. Και μπροστά μας είναι το Πάσχα, με ό,τι αυτό θα φέρει στις άγιες ημέρες του από μετακινήσεις πολιτών.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν παίζει μαζί μας escape room και προσπαθεί να οξύνει το πνεύμα μας για να βγούμε, να δραπετεύσουμε από αυτό. Να μείνουμε σπίτι θέλει – τόσο απλά. Και όσο αυτό δεν το κάνουμε και υπάρχει έξαρση της επιδημίας, τα μέτρα για τον κορονοϊό δεν θα τελειώσουν γρήγορα. Κι αν κάποιοι ελπίζουν -όπως όλοι μας- στην εύρεση εμβολίου, προσωπικά θα προτιμούσα να βρεθεί κι ένα εμβόλιο για συμπεριφορές ανθρώπων που ψάχνουν τρόπο να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Και θεωρούν εαυτούς πολυμήχανους…

απαγόρευση κυκλοφορίαςμέτρα κορονοϊός